Pille Ivask • 29. mai 2016 kell 7:15

Kütusepõud Prantsusmaal paotab ukse elektriautodele

Inimesed ostavad Prantsusmaal kütust kokku. Paljud tanklad on kütusest tühjad.   Foto: epa

Prantslaste streigid tööreformi vastu on pannud uudsesse olukorda elektriautode tootjad, kes nüüd uusi kliente oma ridadesse meelitada püüavad.

BBC andmeil on töötajate streik juba jõudnud ka naftarafineerimistehastesse, mis omakorda tähendab, et Prantsusmaal on palju tanklaid, kus soovijatele piisavalt kütust ei jagu. Nõnda on inimesed sunnitud pikka aega kütusejärjekorras seisma, et paak täis tankida. Uudisteagentuuride andmeil on prantslased kütet lausa massiliselt kokku ostmas. Selle kõige üle saavad heameelest käsi kokku hõõruda elektriautode tootjad. 

Nimelt on elektriautode tootjad juba kuldsest võimalusest kinni haaranud ning lahti lükanud suure reklaamikampaania, et prantslasi hoopis elektriautosid ostma panna. Kohalik autotootja Renault vajutas sel nädalal täiskäigu uuele reklaamikampaaniale, mille keskmes on elektriauto Renault Zoe. Palju reklaame on ilmunud nii sotsiaalmeediakanalites Facebook ja Twitter kui ka suuremates Prantsuse ajalehtedes, kirjutab CNN Money.

„Prantsusmaal pole küll enam kütust, kuid meil on Zoe,“ säutsus autofirma Twitteris. Facebookis ilmunud sarnased postitused said tuhandeid meeldimisi ja jagamisi.

Renault’ sõnul on nende kampaania olnud edukas ning huvi elektriautode vastu on prantslaste seas kasvanud. Ettevõtte andmeil olevat autojuhtide kõnede arv kasvanud suisa poole võrra. Ja kõik tundvat Zoe mudeli vastu huvi. Veelgi enam, praegune kütusepuudus on andnud äriidee ka praegustele elektriautode huvilistele: kõik need juhid, kes kütuse lõppemise tõttu tee peale jäävad, saavad tänu elektriautode pakutavale sõiduteenusele turvaliselt koju.

Renault’ kõneisik lausus CNN Moneyle, et tegu on olnud tõepoolest eduka kampaaniaga. Kusjuures viimane pole oma edus sugugi üksi. Ka Citroen, Kia ja Volvo on sotsiaalmeediasse üles pannud postitusi, mis meelitavad inimesi elektriautot soetama. Citroen postitas Twitterisse pildi Prantsuse lipuvärvides autost ning kirjutas pildi juurde: „Oled väsinud järjekorras olemisest? Siin on lahendus.“

Tööandjatel lihtsam vallandada

Tööliste streik läks Prantsusmaal lahti möödunud nädalal, mil valitsus võttis vastu seaduse, mille alusel saavad tööandjad oma töötajaid lihtsamalt vallandada. Ühtlasi on uues seaduses kirjas, et ületundide eest makstav summa on väiksem kui varem.

Naftarafineerimistehastes ja tuumajaamades töötajad on alustanud streiki. Sama on teinud ühistranspordivõrgustikuga seotud töötajad. Mitmed naftarafineerimistehased on streigi tõttu pidanud peatama töö ning see on omakorda kaasa toonud selle, et tanklad on kütusest tühjad.

Prantsusmaa valitsus leiab, et tehtavad reformid on olulised, kuna riiki on vaja investorite jaoks atraktiivsemaks muuta. Samuti tahab riik suurendada majanduskasvu. Ametiühingud on teatanud, et survestavad valitsust seadust tagasi võtma ning on ähvardanud streigilaine suurenemisega.

Prantsusmaa tööliste streigid peaksid esialgusetel andmetel jätkuma ka järgnevatel nädalatel. Sel ajal on tõenäoliselt oodata, et elektriautode tootjad intensiivistavad oma kampaaniaid.

Marre de faire la queue ? On a la solution. #VéhiculesÉlectriques #PénurieCarburant pic.twitter.com/kqXP1Sb48F— Citro?n France (@CitroenFrance) May 25, 2016

Hetkel kuum