Pille Ivask • 6. juuli 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Kulla ja hõbeda hind tõusuteel

Kulla hind tõuseb  Foto: epa

Kulla hind on tõusnud viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele, kerkinud on ka hõbeda hind, vahendab Bloomberg.

Väärismetallide hinnatõus pole eriti üllatav: investorid otsivad turvalisemat paika, kuhu oma raha paigutada ning see tõstab omakorda hinda. Poliitiliselt ebastabiilne olukord ning Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on piisavad põhjused, miks oma raha mujale suunata. 

Kulla hind kerkis 1,1% võrra 1371,39 dollarini untsi kohta. Tegu on kõrgeima hinnaga alates 2014. aasta märtsikuust. Hõbeda hind kerkis 2,4% võrra 20,4103 dollarini untsist.

“Investorid paigutavad oma raha kulda, kuna maailmamajanduse väljavaated tekitavad neis ebakindlust,” lausus Shenhua Futures analüütik Wu Zhili.

Mitme analüütiku hinnangul ootab väärismetalle kuldne aeg. Investorid on muutunud ettevaatlikuks pärast Suurbritannia 23. juuni referendumit. Samuti on oht, et Föderaalreserv võib tänavu intressimäärasid tõsta, mis omakorda annab alust arvata, et Euroopa Keskpank ning ka Jaapani Pank on sunnitud kasutusele võtma meetmeid, et majandust elavdada. Negatiivsed intressimäärad nii Euroopas kui Jaapanis aitavad samuti kaasa väärismetallide hinnatõusule.

Siiski on kulla hinna kohta ka vastupidiseid arvamusi. HSBC Holdingsi analüütik James Steel prognoosis Bloomberg Radiole antud intervjuus, et kulla tänavune hinnatipp jääb 1400 dollari juurde untsist, sest tõusnud hind mõjutab ka nõudlust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt