• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Harju Elekter sai tugeva tagasilöögi

  Harju Elektri konsolideeritud käive ja kasum kahanesid kolmandas kvartalis eelmise aastaga võrreldes, teatas ettevõte börsile.

  Käive oli 15,8 miljonit eurot ja kahanes tugeva võrdlusperioodi suhtes 12,7% ehk 2,3 miljonit eurot.
  Aruandekvartali konsolideeritud ärikasum oli 1,02 miljonit eurot võrreldes aasta varasema 1,77 miljoni euroga.
  9 kuu konsolideeritud käive jäi aasta varasemaga samale tasemele ja oli 44,8 (2015 45,6) miljonit eurot. Kontsern teenis 9 kuuga puhaskasumit 2,85 (2015 3,20) miljonit eurot.
  Ettevõte teatas, et metallitehaste liitmisel teises kvartalis tehtud ühekordsetele kuludele 71 000 eurot lisandus kolmandas kvartalis veel 58 000 eurot. Masinate ja seadmete kolimisest ning ümberseadistamisest tekkinud tootmistõrked on suures jaos kolmanda kvartali lõpuks likvideeritud. Tootmistõrked tekitasid ajutisi seisakuid tootmises, mistõttu on olnud probleeme tarnetähtaegadest kinnipidamisel, mis omakorda on avaldanud mõju nii üheksa kuu kui ka aruandekvartali müügituludele ja ka kasumlikkusele.
  Kolmanda kvartali käibest saadi 91% tootmisest ning kinnisvara ja muud tegevusalad andsid kokku 8,8% müügimahust. Elektriseadmete müük kahanes kolmandas kvartalis aastaga 16%, teiste toodete ja teenuste käive on  kolmandas kvartalis kasvanud.
  Kontserni väljapoolt Eestit teenitud käive oli 2016. aasta üheksa kuuga 79,1. Kontserni suurim turg – Soome - kasvas aastaga 7,6%. Rootsi turu käive kasvas kolmandas kvartalis 68,3% ja aastaga 57,8%. Kontserni Norra turu käive vähenes 9 kuuga 45,6% tulenevalt Leedu ettevõtte põhikliendi omanikuvahetusest, mistõttu on müügitellimused edasi lükkunud järgnevatesse perioodidesse.
  Kontsern müüs 2016. aasta 9 kuuga Eesti turule ligi 21% oma toodetest ja teenustest. Aastaga vähenesid tarned Eesti turule 12,7%. Langus on tingitud investeeringute jätkuvast vähenemisest Eesti energiajaotussektoris.
  Äritegevuse kulud kahanesid aruandekvartalis 9,3% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Turustuskulud kasvasid aruandekvartalis 14,7%.
  Soomes maksti preemiat
  Kontserni Soome ettevõtete head majandustulemused 2016. aastal on kaasa toonud lisatasude väljamaksmise ja reservide tõusu, millega kaasnes ka Kontserni tööjõukulude kasv. Aruandekvartalis maksti töötajatele palkade ja tasudena välja  2,7 mln eurot, keskmine  töötasu kuus Kontserni töötaja kohta oli  1829 eurot (2015 9k: 1696).
  Aruandekvartali konsolideeritud ärikasum oli 1,02 (2015 1, 79) mln eurot ja ärikasum enne kulumit ligi 1,4 (2015 2,2) mln eurot.
  Kontserni esimese üheksa kuu ärikasum oli ligi 2,7 (2015 3,2) mln eurot ja ärikasum enne kulumit 3,9 (2015 4,3) mln eurot.
  Aruandekvartali konsolideeritud puhaskasum oli 0,87 (2015 1,6) mln eurot, millest emaettevõtte omanike osa moodustas 0,86 mln eurot. 
  Kokkuvõttes oli üheksa kuu konsolideeritud puhaskasum 2,8 mln eurot. 
  Investeering tööstuskülla
  Kontsern on 9 kuuga investeerinud materiaalsesse põhivarasse ja kinnisvarasse kokku  1,3  mln eurot. 2016. aasta kolmandas kvartalis investeeriti Allika Tööstuskülas järgmise suurema tootmiskompleksi ehitusse 637 000 eurot.
  Harju Elekter ostis 14. oktoobril 2016 kinnisvaraettevõtte Kiinteistö Oy Uutvallinkulma, mis hakkab tehingu järel kandma nime Harju Elekter Kiinteistöt Oy. Lepingu hinnaks kujunes 518 000 eurot. Soetatud firma on senini rentinud 2470 m2 ulatuses tootmispindu Kontserni Soome ettevõttele Finnkumu Oy ning lähitulevikus koondatakse kinnisvaraettevõtte alla ka Satmatic Oy kasutuses olevad tootmispinnad Keraval ja Ulvilas. Tegevus järgib kontserni poliitikat, vastavalt millele kuuluvad kontserni firmade kasutuses olevad tootmispinnad kontserni omandusse.
  AS Harju Elekter andis 2. ja 3. kvartalis Skeleton Technologies OÜ-le 660 000 eurot laenu. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.