Äripäev • 3. november 2016 kell 5:12

Merko pettus tulemustes

Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink  Foto: Raul Mee

Kuigi Merko Ehitus suutis kolmandas kvartalis hoida müügitulu mullusega samal tasemel, jäävad 9 kuu tulemused ettevõtte ootustele alla, tunnistas Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink pressiteate vahendusel.

Merko Ehituse 2016. aasta kolmanda kvartali müügitulu oli 67,8 miljonit eurot, püsides eelmise aastaga samal tasemel. 9 kuu müügitulu on hoidnud tagasi suuremahuliste projektide planeeritust aeglasem käivitumine. Merko on 9 kuuga müünud ligi 270 korterit ja käivitanud üle 280 uue korteri ehituse ning kinnisvaraarendus moodustab ikka veel veerandi kontserni müügituludest.

"Ühelt poolt on positiivne, et vaatamata Balti riikide ehitusturu langusele suutsime hoida kolmanda kvartali müügitulu mullusel tasemel. Samas jäävad 9 kuu tulemused selgelt meie ootustele alla ning seda eelkõige tulenevalt asjaolust, et me pole suutnud realiseerida oma võrdlemisi tugeva ehituslepingute portfelli potentsiaali," kommenteeris Andres Trink tulemusi. Ta märkis, et mitme suure objekti ehituse ettevalmistus ja sellega seotud kooskõlastuste viibimised ei ole võimaldanud oodatud tempos ehitustööde käivitamist ning antud tööd nihkuvad järgmisesse aastasse.

"Samuti jääb ilmselt meie ootustele alla 2016. aasta korteriarenduse müügitulu, kuna kahe valminud korterelamu lõplikud vormistamised on veninud kohalikes ametiasutustes," ütles Trink. Seetõttu nihkub neljandasse kvartalisse planeeritud eellepingutega müüdud korterite üleandmine ostjatele ja tema sõnul jääb ka vastav osa müügitulust ilmselt järgmisesse aastasse, mõjutades nii selle aasta tulemust.

Kontserni kolmanda kvartali müügitulu oli 67,8 miljonit, puhaskasum 2,9 miljonit, kasum enne makse 3,0 miljonit ning ärikasum 3,0 miljonit eurot. 2016. aasta 9 kuu müügitulu oli 173,4 miljonit, puhaskasum 4,7 miljonit, kasum enne makse 5,7 miljonit ning ärikasum 6,1 miljonit eurot.

Eestis kasvab, Lätis-Leedus kahaneb

Trink kirjeldas, et Baltikumi ehitusturul toimub ikka veel suhteliselt aktiivne elamuehitus, samuti on hinnakonkurents äärmiselt tihe uute äri-, tootmis- ja avalike hoonete hangetel ning vähe on infrastruktuuri objektide ehitushankeid. Siiski on tema sõnul lähiaastatel oodata suuremaid teedeehituse hankeid, kus Merko Eestis osaleb.

"Kontserni müügitulu on sel aastal ootuspäraselt kasvanud Eesti turul ning mõnevõrra langenud Lätis ja Leedus, kus meie ehitustellimuste varu aasta alguses oli madalam. Samas oleme Lätis saavutanud juhtivate peatöövõtjate seas tugeva positsiooni ja oleme enamikel suurematel hangetel konkurentsis," märkis Trink. Leedus jätkab ettevõte tema sõnul strateegiat keskenduda ehituses eelkõige välismaistele tellijatele ja korteriarendusprojektidele, kuhu Merko on viimastel aastatel palju investeerinud.

"Norras on meil fookuses projektijuhtimise süsteemi ülesehitamine eesmärgiga luua eeldused selleks, et jõuda järgnevatel aastatel suuremate peatöövõtu lepinguteni. Tervikuna jätkame oma strateegilise plaani täitmist," sõnas Trink.

Lepingute maht üle 30 miljoni euro

"Meie hinnangul on Tallinna ja Vilniuse korteriturg jätkuvalt heas seisus, Riias ei ole turg aga veel saavutanud oodatud aktiivsust," kommenteeris Trink. Kolmanda kvartali lõpu seisuga on Merko investeerinud uutesse arendusprojektidesse 39 miljonit eurot, mis vastab tema sõnul pikaajalisele investeerimisplaanile.

Ettevõte on tänavu alustanud üle 280 uue korteri ehitust, millest suuremad on Tallinnas Noblessneri, Tartu mnt 52 teine etapp ja Paepargi projektid ning Riias Skanstes Parks. 9 kuuga müüs kontsern 268 korterit kogumaksumusega 31,7 miljonit ning kolmandas kvartalis 109 korterit kogumaksumusega 14,3 miljonit eurot (mõlemad käibemaksuta). 2016. aasta 9 kuuga on Merko käivitanud Baltikumis kokku 284 korteri ehituse.

2016. aasta kolmandas kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid kogumahus 31,5 miljonit eurot, sealhulgas Pärnu mnt 22 ärihoone projekteerimine ja ehitus Tallinnas ning neljast majast koosnev elamukompleks Jurmalas. 30. septembri seisuga oli kontserni teostamata tööde jääk 256,4 miljonit eurot.

Kolmandas kvartalis olid suuremad töösolevad objektid Eestis Maakri Kvartal, Mustamäe tee 3 büroohoone, Öpiku Maja, T1 kaubanduskeskus, Tallink Tennisekeskus, BAUHAUS Rocca al Mare kaubamaja, Lennujaama trammiliin, Viru-Jalaväepataljoni tehnikapargi hoonete ja rajatiste ning Tallinna ringtee Juuliku liiklussõlme ehitustööd. Lätis olid suuremad töösolevad objektid septembri lõpus valminud Riia lennujaama reisijate terminali teise etapi ja Magdalēna nami korteriarenduse ehitustööd, Leedus Kauno/Algirdo büroopindadega elamukompleks ja Narbuto 5 büroohoone.

Hetkel kuum