Kadi Neemre • 1. detsember 2016 kell 18:21

S&P: Trumpi maksukärped võivad kaasa tuua turgude peadpööritava tõusu

Trumpi plaan võib turud rallima panna  Foto: EPA

Donald Trumpi maksukärped võivad mitte ainult suurendada ettevõtete tulusid, vaid anda suure tõuke ka aktsiaturgudele.

Täna S&P Global Market Intelligence’i poolt avalikustatud analüüs prognoosib, et ideaalsetes tingimustes võib maailma kõrgeima ettevõtlusmaksu alandamine anda kiiresti tõuke turgude ligi 11% tõusuks.

Trump ning tema tulevased kabinetiliikmed on öelnud, et uus administratsioon alandab praegust 35% ettevõtete maksukoormust 15%-le. S&P 500 ettevõtete tegelik maksumäär ehk see, mis ettevõtted maksavad peale mahaarvamisi, on S&P andmetel 29%.

“Mõjud aktsiaturgude hindadele on tõenäoliselt dramaatilised,” kirjutasid S&P strateegid.

Kui praegu on S&P 500 2017. aasta oodatav tulude kasv 11,8% ehk 131 dollarit aktsia kohta, siis iga 1% maksuvähendusega kasvaks ettevõtete kasum 1,31 dollarit. 5% maksuvähendus suurendaks kasumeid 6,55 dollarit ning 10% maksuvähendus juba 13,09 dollarit aktsia kohta. Kui indeksid tõuseksid 12 kuulise perioodi jooksul, siis tooks see kaasa märkimisväärsed tulemused.

5% maksukärbe võiks indeksi viia 2340 punktile ehk kaasa tuula 6% kasvu, 10% kärbe aga tõstaks indeksi 2450 punktile ehk 11% kõrgemale võrreldes praeguse tasemega. S&P usub, et nende tasemeteni võidakse jõuda millalgi 2017. aasta esimeses kvartalis. Analüütikud aga rõhutasid, et need prognoosid on lihtsustatud ja hüpoteetilised.

Goldman Sachs aga avaldas eile oma 2017. aasta prognoosid, et S&P ületab 2400 punkti piiri 2017. aasta esimeses pooles. Panga prognooside kohaselt peaks indeks selle aasta lõpuks ületama 2300 punkti piiri. Alates valmispäevast on indeks teinud 4,7% tõusu.

“Meie eesmärk on vaid illustreerida potentsiaalseid arenguid, mida ettevõtete maksukoormuse reform võiks kaasa tuua ning milline mõju oleks sellel investoritele, majandusele ja finantsturgudele üldiselt,” märgiti S&P analüüsis.

 

 

 

Hetkel kuum