Mait Kraun • 7. detsember 2016 kell 11:30

Investorite kullaisu viie aasta suurim

Kuld.  Foto: EPA

Nõudlus kulla järele tõusis novembris viimase viie aasta tippu, sest investorid kasutasid madalaid hindu ostmiseks, selgub BullionVaulti avaldatud andmetest, vahendab MarketWatch.

Kullainvestori indeks (Gold Investor index), mida opereerib väärismetallide vahendusega tegelev BullionVault, tõusis novembris 59,3 punktini, mis on kõrgeim tase alates 2011. aasta detsembrist. Oktoobris oli indeks 56,8 punkti juures.

Indeks näitab seda, paljud erainvestorid on kulda investeerimist alustanud või väärismetalli juurde ostnud. Üle 50punktine näitaja viitab sellele, et ostjaid on turul rohkem kui müüjaid. 2011. aasta septembris oli indeks 71,7 juures, mis on rekord.

BullionVault teatas, et neid, kes oma kullainvesteeringut suurendasid, oli oktoobriga võrreldes 29,8 protsenti rohkem.

Analüütikud usuvad, et kulla hinna pani langema eelkõige Donald Trumpi valimisvõit ning sellega kaasnenud võlakirjade tootluste suurenemine. See on suurendanud tõenäosust, et intressimäärasid tõstetakse oodatust kiiremini.

„Paljud investorid kasutavad kulla hinnalangust selleks, et juurde osta. Nad vaatavad valimistulemustest kaugemale ja näevad, et pikemas perspektiivis on hind tegelikult madal,“ ütles BullionVaulti uuringute juht Adrian Ash.

Kullafutuuride hinnad langesid eelmisel kuul viimase kümne kuu põhja. Novembris langes kulla hind kokku 7,9 protsenti, mis on suurim langus alates 2013. aastast.

Hetkel kuum