Pille Ivask • 13 veebruar 2017

Tehnoloogiafirma edu hirmutab investoreid

Nvidia aktsia on võimsalt tõusnud.  Foto: epa

USA tehnoloogiaettevõtte Nvidia järjekordsed väga head kvartalitulemused on pannud investoreid kõhklema, kui kaua ettevõtte edu veel kesta võiks.

Nvidia tulemused on investorite seas kõneainet pakkunud omajagu: möödunud aastal tõusis ettevõtte aktsia hind 224% ning on nii neid, kes soovitavad aktsiaid müüma hakata kui ka neid, kes soovitasid hoida või koguni juurde osta. Protsessoritootja neljanda kvartali tulemused andsid põhjust kõneaineks veelgi.

Nvidia käibekasv oli eelmises kvartalis aastases võrdluses 55%, kerkides 2,17 miljardi dollarini. Kasum ühe aktsia kohta jäi 99 sendi juurde ehk kasvas 183% ning ületas analüütikute ootusi omakorda 19% võrra. Nvidia eelmise aasta kogukasum oli 1,67 miljardit dollarit ehk sisuliselt sama palju kui ettevõtte teenis eelmise kolme aastaga kokku. Tulemusi vaadates näib, et Nvidia kasvas kõigis sektorites peale litsentsimüümise. Viimane on tegelikult üsna tähtsusetu, sest moodustab ärist väga väikese osa.

Nvidia juht ja kaasasutaja Jen-Hsun Huang selgitas investoritele, et näeb kasvu jätkumist, kusjuures eriti suuri lootusi pannakse isesõitvate autode tehnoloogiale, mille arendamises Nvidia samuti kaasa lööb.

Investorid mures

Siiski on investorid Nvidia puhul üpris nõutud ja mures. Ettevõte on näidanud väga häid tulemusi ja on selge, et millalgi peaks “pauk” käima. Samas on ka neid, kes usuvad, et kui Nvidia ükskord isesõitvate autode ärisse siseneb, kasvab ettevõte veelgi, mistõttu on praegu mõistlik aktsiaid hoida.

See põhjendab ka Nvidia aktsia hinna 2,76% suurust langust pärast tulemuste teatamist. Need investorid, kes enam riskida ei kannatanud, müüsid aktsiad maha. Nvidia aktsia hind jääb praegu NASDAQi börsil 113,62 dollari juurde.

Hetkel kuum