Liina Laks • 6. aprill 2017 kell 5:47

Börs: Aasia turgudel rasked hetked

Vihmavarjuga mees Tokyo börsiindekseid kajastava tabloo ees.  Foto: EPA

Täna polnud Aasia börsidel hõlpu: Jaapani börsiindeks Nikkei kukkus ligi poolteist protsenti ja jõudis 18 592 punktiga nelja nädala madalaimale tasemele, vahendab MarketWatch.

Ka teised börsiindeksid olid täna miinusmärgiga: Austraalia S&P/ASX200 kukkus 0,42 protsenti, Kospi indeks 0,68, Hongkongi indeks 0,60 Taiwani indeks 0,52 protsenti ning Shanghai komposiitindeks 0,6 protsenti. India Sensex oli samuti 0,36 protsendiga languses.

Põhjusteks peavad analüütikud eelkõige USA föderaalreservi eilseid väljaütlemisi, et keskpank hakkab kaaluma kriisi ajal tugiostudega 4,5 triljonile dollarile suurendatud bilansi vähendamist. Kuigi seda oli analüütikute sõnul “ette näha”, siis nii varast otsust ei oodatud. Lisaks rõhub turge küsimus, kas Donald Trump ikka peab sõna ja teeb paljuräägitud maksureformi ära – ning millisel kujul. Ja mida räägitakse Hiina-USA tippkohtumisel.

Lisaks arutati fedi protokollis USA aktsiahindade üle: järgmise aasta oodatav P/E suhe peaks olema analüütikute hinnangul viimase kümendi kõrgeim. “See tähendab, et USA aktsiatel ei ole lühiajalist katalüsaatorit, mis nad kiiresti kerkima paneks,” ütles Kyoya Okazawa, BNP Paribase Jaapanis asuv globaalsete turgude juht.

Hetkel kuum