Pille Ivask • 16. aprill 2017 kell 9:30

Ford taasleiutas titehälli

Fordi nutihäll  Foto: Ford

Autotootja Ford astus oma tavapärastest tegevustest veidi kõrvale ning tuli välja titehälliga, mis peaks olema ideaalne, et väike ilmakodanik kiiresti magama jääks.

On teada, et lapsed jäävad autos sõites üsna kiiresti magama. Selle põhjus on automootori hääles, mis meenutab neile emaüsas saadud kogemust – teadupärast pole seal lootel eriti vaikne keskkond, kuna ema südametuksed kostuvad valjult.

Eelnevast lähtuvalt otsustaski Ford kinni hakata ning tuli välja prototüübiga nii-öelda ideaalsest titehällist: see näeb välja kui eriti kallis disainervoodi, ent on hoopis midagi enamat.

Erinevalt tavalisest hällist on selle alumisse ossa kinnitatud kõlar, kust tuleb auto mootori tuksumise häält. Samuti liigub häll tasakesi vasakule ja paremale ning tekitab lapsel seeläbi tunde, et ta sõidab autos. Samuti on voodile kinnitatud LED-tuled, mis peaksid matkima tavalise autosõidu ajal valgusfoorist tulevaid valgusvihke.

Nutihällid koguvad populaarsust

Selgub, et nutihällid pole siiski päris uudsed. Fordist enne jõudis oma titevoodiga välja tulla Snoo, kes tegi koostööd nii lastearstide kui disaineritega. Valmis häll, mis maksab 1600 dollarit ning mis sarnaselt Fordi omale liigub vasakule-paremale ning mille külge ehitatud kõlaritest tuleb nii-öelda valget müra, mis meeldib nii lastele kui peaks aitama ka täiskasvanutel paremini keskenduda ja produktiivsust tõsta.

Nutihälli patendi võttis enda nimele aga ettevõte Nest ning seda juba kolme aasta eest. Portaal Recode kirjutab, et Nest põhjendas toona otsust järgmiselt: kui inimesed lapsele hälli otsivad, ostavad nad reeglina voodi, madratsi ning beebimonitori. Nesti eesmärk olla aga kõik see kokku panna ning klientidele kogu komplekt müüa. Tõsi, Nest müüdi 2014. aasta alguses Google’ile maha ning pärast seda pole ettevõte ühegi nutihälliga veel välja tulnud.

Küll aga on teada, et Nest on väikestele ilmakodanikele mõeldud nutivoodit ette valmistamas ning on lubanud, et sel on küljes palju sensoreid. Business Insider kirjutab, et häll peaks oskama suisa lapsevanemale öelda, miks beebi nutab. Samuti aitavad voodi külge seadistatud sensorid kindlaks teha, kas laps on haige või kas toa temperatuur on liiga kõrge või liiga madal. 

Ford on teatanud, et ei plaaninud algselt titehälli laiemasse tootmisse saata, kuna tegu oli osaga Max seeria autode promokampaaniast. Küll aga on inimesed selle vastu suurt huvi hakanud tundma ning nüüd kaalub ettevõte hälli masstootmisse saatmist.

Hetkel kuum