Börs: nafta sikutas Aasia börse alla

Hongkong  Foto: EPA

Nii nagu mõni tund varem Euroopas, mõjutas ka Aasia börse eelkõige OPECi värske otsus jätkata naftapiirangutega.

Langusesse sööstsid eelkõige energiaettevõtete aktsiad, mis tõmbasid turud punasesse. Jaapanis kukkus Nikkei indeks täna hommikuks 0,58 protsenti, 19 697 punktile, mis viis selle rekordist taas kaugemale. Kuigi Jaapan avaldas värske raporti, mis näitas, et aprillis kasvas nõudlus Jaapani tööstustoodangu järele ja maht kasvas, siis investorite optimismi see ei taastanud. Kuigi IT-firma NEC Globali, metallitootja Dowa Holdingsi ja elektroonikatootja Furukawa aktsiad olid ligi kolme protsendiga turu suurimad tõusjad, siis pangandussektor ja Toshiba kiskusid indeksi miinusesse.

Hiinas oli Shanghai komposiitindeks 0,01-protsendise plussiga peaaegu liikumatu. Börsi suurim tõusja oli Sinopec Oilfield – 6,7 protsendiga. Hongkongi Hang Sengi indeks langes 0,05 protsenti, 25 617 punktile. India börs ei lasknud end aga nafta hinnast häirida ja näitas 0,44protsendist tõusu. Indeks on jõudnud 30 888 punktile ja võtab aina uusi rekordeid. India börsi tõusu vedas Tata Steel ligi viieprotsendise hüppega, nõndasamuti ICIC pank. Seevastu börsi suurimaks langejaks kujunes ravimi- ja biotehnoloogiafirma Cipla 2,4 protsendiga.

Korea Kospi indeks alsustas kauplemispäeva uue rekordiga – 2346 punktiga, kuid langes hommikuks 2356 punktile. Kokkuvõttes jäi indeks aga 0,59 protsendiga plussi. Sealsetes aktsiates oli omajagu liikumist – täna oli turu enimkaubeldud aktsia 4,6 protsendiga plussis. Hea tõusu tegi ka LG Display. Seevastu Samsung Heavy Industries kukkus ligi 2 protsenti. Turu suurim kukkuja oli laevaosade tootja Stx Heavy Industries – selle aktsiad olid 30 protsendiga languses.

Austraalia S&P/ASX200 oli hommikul 0,6protsendise langusega 5752 punkti peal. Kuna Austraalia indeksis on omajagu naftatootjaid, siis neile mõjus nafta hinna langemine päevataguselt 51 (toornafta) / 54 (Brent) dollarilt vastavalt 48,6 ja 51,25 dollarile eriti rängalt. BHP Billitoni aktsiad kukkusid üle kahe protsendi.

Bloombergi analüütikute hinnangul on investorid hakanud üle saama hirmust USA presidendi Donald Trumpi reformide ees ja näitavad seetõttu suuremat eneseindlust.

Hetkel kuum