Liina Laks • 24. juuli 2017 kell 13:22

Kreeka naaseb võlakirjaturule

Foto: Scanpix/Reuters

Pärast kolmeaastast pausi teatas Kreeka, et on valmis võlakirjaturule tulema, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Kreeka plaanib pakkuda viieaastaseid võlakirju. Võlakirjade turuletoomisega püüab Kreeka peaminister Alexis Tsipras järk-järgult pääseda riigile seatud abipaketist, mis lõppeb 2018. aasta augustis – ning täita riigi rahavajadust, mida Bloomberg hindab 2019. aastaks 19 miljardile eurole. Kuna IMF ei taha Kreekal näha suuremat kui 325 miljardi euro suurust riigivõlga, otsib Kreeka võimalusi, kuidas seda vähendada ning võlakirjade emissioon näib olevat üks nende strateegiatest.

"Neil on täiuslik ajastus. Just pärast seda kui nad said abirahad ning jah-sõna, et viia järgmisel aastal läbi programme riigivõla vähendamiseks, peale seda kui IMF ütles, et nad on nõus lõpuks Kreeka abipaketiga liikuma, peale S&P reitingut ja siiski enne seda kui Euroopa keskpank lõpetab senise lõdva rahapoliitika ja hakkab intressimääru tõstma," selgitas Lutz Roehmeyer Landesbank Berlinist.

Kreeka laenab raha kümneks aastaks 5,17 protsendise intressiga. 2012. aastal, mil oli oht, et Kreeka euroliidust väljub, tõusis võlakirja intress üksvahe 44 protsendile.

Hetkel kuum