• Jaga lugu:

  Wall Streeti staaridel mõlgub meelel järgmine kriis

  Maaklerid New Yorgi börsil.Foto: BRYAN R. SMITH

  Kuigi aktsiahinnad on kerkinud pea kõikjal maailmas, kuuleb viimasel ajal investeerimismaailma gurudelt üha vähem hõiskamist pullituru üle ja palju rohkem Marc Faberi sarnast ohukuulutamist, kirjutab Bloomberg.

  Septembris ütles miljardärist investor Stan Druckenmiller intervjuus, et järgmine finantskriis saab olema hullem kui eelmine, sest võlakoormus aina suureneb: "Meil on ülisuur võlaprobleem. Oleme kolmekordistanud selle, mis põhjustas kriisi. Ja me kolmekordistasime selle globaalselt."
  Sellele hoiatusele eelnes Oaktree Capitali juhi Howars Marksi viimane memo, mis rääkis sellest, kuidas aktsiad on sarnases positsioonis nagu 2005.–2006. aastal, mis ei mänginud küll erilist rolli kahe aasta pärast alanud kriisis. Aktsiate asemel vallandasid 2007.–2008. aasta kriisi hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberid, muud struktureeritud ja võimendatud investeerimistooted ning tuletisinstrumendid. Teisisõnu, mitte väärtpaberid ja võlainstrumendid ise, vaid nende kasutamisviisid," rääkis Marks.
  Praegu on Marksi sõnul peamiselt avaliku sektori ja erasektori võlg see, mis köidab kõige enam tähelepanu. Samuti ka investorite tootlusejaht ja varem kirjeldatud agressiivne käitumine. "Sellepärast tundub, et võlainstrumendid on alus, kui asjad lähevad halvasti," rääkis Marks.
  Hoiatuslippu on lehvitanud ka Citadeli asutaja Ken Griffin, kes hoiatas möödunud nädalal, et võlgade kasv rajab teed järgmisele majanduslangusele. Juunis ütles DoubleLine Capitali looja Jeffrey Gundlach, et Ameerika Ühendriikide kasvav eelarvepuudujääk ajal, mil intressimäärasid tõstetakse, võib tekitada fiskaalseid probleeme.
  Bridgewateri asutaja Ray Dalio näeb aga asju veidi teisiti. Septembri keskel antud intervjuus ütles ta, et Ühendriigid on kahe aasta kaugusel langusest, kuid tema sõnul saab see olema pigem dollari- kui võlakriis ja pigem poliitiline kui sotsiaalne kriis. See toob aga omakorda suurema sisemise konflikti kui 2008. aastal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
USAst oodatakse signaali intressimäära tõusuks
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.