Artikkel
  • LHV maaklertegevusFoto: Andras Kralla
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pangad: Eesti investorid paanikat ei tunne

    Kuigi aktsiaturud on viimasel ajal olnud hüplikud ning S&P 500 indeksi puhul on selgelt tunda langustendentsi, pole LHV ja SEB maaklerosakondade sõnul kliendid paanikas, pigem oodatust rahulikumad.

    SEB kapitaliturgude maakler Kert Koppel tõdes, et kui üldjuhul suurenevad suurte turuliikumiste taustal märkimisväärselt nii klientide aktiivsus, tehingute arv kui ka maht, siis viimastel nädalatel sellist seost näha pole. „Kliendid on suuresti säilitanud rahu ning pigem ootavad olukorra selginemist, enne kui hakkavad uusi positsioone võtma või vanu likvideerima. Kindlasti leiab kartlikumaid investoreid, kes likvideerivad positsioone, ja teisalt ka neid, kes näevad just soodsaid ostukohti. Kuid eelkõige ollakse veel äraootaval seisukohal,“ rääkis Koppel.
    LHV maaklertegevuse juht Sander Pikkel tõdes samuti, et paanikat tunda pole. „On näha erinevat käitumist, osa kasutab languspäevi positsioonide suurendamiseks ning teised samas riskide vähendamiseks,“ arutles ta.
    Küll aga tõdes Swedbank Marketsi finantsturgude valdkonnajuht Andres Suimets, et viimase aja märkimisväärsed languspäevad panevad kindlasti proovile investorite enesekindluse. „Tõusutsükkel on olnud väga pikk ja investoreid omajagu hellitanud,“ lisas Suimets.
    Suimets tõdes, et põhjuseid muretsemiseks on: intressmäärad on tõusmas, Hiina majandus on näidanud jahenemise märke, suurenenud on poliitiline ebakindlus. „Samas on tulemuste hooaeg olnud väga toetav, kvartalitulemused avalikustanud USA ettevõtted on suures ulatuses analüütikute ootusi ületanud ning näidanud tugevat kasvu,“ tõdes ta.
    Pilk aruannetele
    Pikkel soovitas, et kuna praegu on USAs kvartalitulemuste avaldamise hooaeg, peaksid investorid kindlasti oma portfellides olevate ettevõtete aruannetega tutvuma. „Seal on praegu ehk kõige olulisem see, millistes värvides ettevõtete juhid ise tulevikku näevad,“ vihjas ta.
    Mida võiksid ette võtta aga need, kes usuvad, et nüüd ongi kriis käes ja langus aina süveneb? Pessimistidele soovitab Pikkel vähendada oma portfellis nõrgemate fundamentaalnäitajatega ettevõtteid. Need investorid võiksid kaaluda ka langusele panustamist ja aktsiate lühikeseks müümist.
    Optimistidele ehk neile, kes leiavad, et langus on mööduv ning laias plaanis tugevad makronäitajad toetavad börse, soovitab Pikkel kaaluda positsioonide suurendamist. „Kuid ei tasu osta valimatult kõiki ettevõtteid. Tavapärasemalt hoolikamalt tuleks vaadata ettevõtte fundamentaalnäitajaid ja hinnata tulevikuperspektiive,“ manitses Pikkel.
    Aktsia hinna muutus alates selle aasta algusest, %
    Tesla-7,34%
    Nvidia3,05%
    AMD121,69%
    Amazon42,30%
    Micron Technology-13,80%
    Netflix57,24%
    Apple27,10%
    Facebook-17,24%
    Aurora Cannabis-1,46%
    General Electric-30,26%
    Moeröögatus Kanadast
    Koppel tõdes, et SEB klientide enam kaubeldavate aktsiate edetabelis on oma koha säilitanud endiselt kolme gruppi kuuluvad aktsiad: USA tehnoloogiasektor, Põhjamaade finantssektor ja Balti turu likviidsemad aktsiad, nagu Tallinna Sadam, Tallinna Kaubamaja, Tallink.
    Koppel tõdes, et SEB klientide seas näib viimase aja moeröögatus olevat kanepi tootmise ja levitamisega seotud ettevõtete aktsiad. Mõistagi seetõttu, et Kanadas legaliseeriti kanep ehk peaminister Justin Trudeau tegi teoks oma kunagise valimislubaduse.
    Pikkel märkis, et kaubeldakse eelkõige selliste ettevõtete aktsiatega, mille hind liigub suurema amplituudiga ja pakub kauplejatele rohkem võimalusi teenida. LHV oktoobrikuu popimate aktsiate esikümne lõpust leiab Kanada kanepitootja Aurora Cannabisi.
    Aktsia
    Aktsia hinna muutus alates selle aasta algusest, %
    Micron Technology-13,80%
    AMD121,69%
    Tesla-7,34%
    Amazon42,30%
    LHV Group1,92%
    Tallinna Kaubamaja-3,26%
    Facebook-17,24%
    Tallinna Sadam8,92%
    Apple27,10%
    Merko Ehitus 7,83%
    LHV oktoobri popimad aktsiad on aga üldiselt kuulunud tehnoloogiasektorisse: Tesla, Nvidia, Amazon, Micron Electronics, Amazon ning AMD. „Neid on ühtemoodi palju nii ostetud kui ka müüdud,“ ütles Pikkel.
    Suimetsa sõnul on Swedbanki klientide seas popimad samuti tehnoloogiasektori aktsiad, nagu Amazon, Twitter ja Facebook. Teisalt on kasvanud ka tehinguaktiivsus finantssektori ettevõtete aktsiatega, osaliselt seoses tulemuste avalikustamisega.
    Investor Joonatan Uusväli ütles, et ostab regulaarselt nii tõusude kui ka languste ajal. Foto: Andras Kralla

    Investor Joonatan Uusväli: investeerin sinna, kust ei tule pankrotti

    „Jah, aasta algusest saati on minugi portfell olnud külgsuunalises ja veidi allapoole suunatud trendis. Tunne kippus tõesti juba tekkima, et oleme nüüd künka ülemises otsas, kus maa on tasane,“ ütles Joonatan Uusväli.
    Ta tõdes siiski, et vastavalt oma Exceli arvutustabelile ja strateegiale ostab ta ikka regulaarselt juurde oma valitud ettevõtteid. Ainus asi, mida ta enda sõnul pingsalt jälgib, on see, et firma pankrotti ei lähe.
    „Ostan regulaarselt tõusu ajal, samamoodi ostan regulaar selt languse korral. Oleks mul kristallkuul olemas, võib-olla teeksin asju muud moodi,“ võttis Uusväli kokku.

    Väikeinvestor: portfelli ma ei likvideeri

    Väikeinvestor ning Naisinvestorite Klubi liige Mariann Lutsoja on börside langusega kursis, ent väga täpselt toimuvat jälginud pole.
    „Kuna olen pikaajalise eesmärgiga ehk osta-ja-unusta-tüüpi investor, siis oma positsioone ma likvideerida ei kavatse. Pigem ootan veel rohkem langust ja täiendan oma portfelli,“ ütles Lutsoja.
    Praegu on Lutsoja raha aga mujale suunatud ning turgude langus pole tema jaoks veel piisav, et raha börsile juurde viia, kui see praegu teist eesmärki täidab.

    Tallinna börs aasta algusest punases

    Kui vaadata Tallinna börsi käekäiku sel aastal, siis selgub, et näitajad on pigem punased. Ka neljapäev lõppes miinuspoolel.

    Alates aasta algusest on Tallinna börsil listitud firmadest plussis vaid kolm, Merko Ehitus, LHV ja EfTEN. Tõsi, positiivsel poolel on ka Tallinna Sadam, ent see hakkas kauplema alles juunis.
    Ülejäänud Tallinna börsi ettevõtted on aasta algusega võrreldes punases. Enim on aktsia hinnas kaotanud Baltika, mis on kukkunud enam kui 33%. Neljapäeval sulgus Baltika aktsia 0,17 eurol. Veidi enam kui viiendiku on aktsia väärtusest kaotanud ka Arco Vara, mis sulgus neljapäeval 1,19 eurol.
    Neljapäevase börsipäeva lõpetasid miinuses kõik Tallinna börsi aktsiad peale ühe. Ekspress Grupi aktsia tõusis päeva jooksul 0,84% ning sulgus 1,19 eurol. Tallinna börsi firmadest oli päeva suurim kaotaja Nordecon, mille aktsia vajus 2,03%, sulgudes 0,985 eurol. Järgnesid Silvano Fashion Group (langus 1,99%), Tallinna Sadam (–1,98%), Harju Elekter (–1,95%), LHV (–1,83%).
    Kogu Balti börsi neljapäeva suuremad kukkujad olid Klaipedos Nafta (–3,3%) ning investorite üldiselt soositud Šiauliu Bankas, mis vajus 3,26%, 0,43 eurole. Balti börsi põhinimekirja uuematest liikmetest vajus näiteks Auga aktsia aga 3,15%, 0,44 eurole.
    Tallinna börsiindeks on alates selle aasta algusest kukkunud 3,87%, Riia börs aga 5,8%. Vilniuse börs on tänavu olnud Balti börsidest edukaim, olles aasta algusest vajunud 0,2%.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.