Äripäev • 30. oktoober 2018
Jaga lugu:
BP lubab, et ka järgmine kvartal tuleb tugev.  Foto: AFP/Scanpix

BP duubeldas kasumit

Briti naftagigant BP teatas, et ettevõtte kasum suurenes kolmandas kvartalis enam kui kaks korda, kirjutab CNBC.

BP kasuminumbrid jäid aasta kolmandas veerandis 3,8 miljardi dollari juurde. Analüütikud ootasid tulemust samasse suurusjärku. Möödunud aastal teatas BP, et kolmanda kvartali kasuminumbrid jäid 1,85 miljardi juurde.

Naftafirma juht Brian Gilvary oli tulemustega rahul. „Üldiselt head tulemused, kõik töötab hästi,“ kommenteeris ta.

Ettevõtte päevane nafta- ja gaasitootmine tõusis aasta esimese üheksa kuuga võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 2,5 miljoni barreli võrra. Edenemine tulenes BP sõnul sellest, et tänavu alguses ostis ettevõte USA kaevandusfirmalt BHP Billitonilt kildanaftaäri enam kui 10 miljardi dollari eest. Toona teatas ettevõte, et tehing aitab BPl muuta USA äri tugevamaks.

Laias plaanis toetas BP kvartalitulemusi kerkinud nafta hind. Kuivõrd novembri alguses jõustub teine voor USA kehtestatud sanktsioone Iraani vastu, on analüütikud oodanud, et Iraani nafta turult nii-öelda ärakukkumine tõstab musta kulla hinda veelgi. Tõsi, Saudi Araabia on lubanud, et hinnahüpet ei tule.

BP usub, et ka käesolev kvartal tuleb samuti tugev. Edwards Jonesi energiavaldkonna vanemanalüütik Brian Youngberg ütles, et kuivõrd BP toodang kasvab, kärpekava on saanud paika ning finantsdistsipliin on tugev, võib oodata häid resultaate ka edaspidi. Youngberg annab aktsiale siiski hoia-soovituse, sest BP Euroopa konkurendid näivad tugevamad.

Tänavu on nafta hind tõusnud 17%. Viimasel ajal on siiski tunda langustrendi, sest hinda survestavad nii maailmamajanduse kasvuhoo aeglustumine kui ka Saudi Araabia lubadus rohkem naftat toota.

Jaga lugu:
Hetkel kuum