Lauri Teder • 7. november 2018 kell 16:23

USA hääletustulemused paisutasid kanepiaktsiaid

Ravikanepi laat 2014. aastal Los Angeleses  Foto: EPA / Reuters

Lisaks rahvaesindajatele valimisele anti mitmes USA osariigis hääl ka kanepi legaliseerimise poolt.

Kolmapäevase hääletuse tulemusel sai Michiganist juba 10 osariik, mis on otsustanud kanepi seadustamise kasuks, ning vaatlejate hinnangul võib samm olla eeskujuks ka naabritele Ohiole ja Illinois'le. Samal ajal võis kanepiturg rõõmustada ka Missouri ja Utah hääletustulemuse üle, mille alusel legaliseeritakse osariikides peagi ravikanepi kasutamine.

Paraku said kanepi seadustamise pooldajad tagasilöögi Põhja-Dakotas, kus elanikud hääletasid 59,5% osakaaluga uimaaine lubamise vastu. Kriitikute sõnul oli ettepanek liiga laiahaardeline, muutes priiks nii marihuaana tootmise kui müümise, täpsustamata ühtegi piirangut. Lisaks oleks seadus tühistanud automaatselt kõik kanepiga ebaseadusliku omamise või müümisega seotud kohtuotsused. Osariigi elanike toetus ravikanepile on aga sellegipoolest suur: kahe aasta tagusel hääletusel pooldas selle legaliseerimist 64% valijatest.

Kolmapäevase seisuga on kanepi tarvitamine teatud määral lubatud 33 USA osariigis, ent keskvalitsuse tasandil on marihuaana omamine, müümine ja tarvitamine aga jätkuvalt ebaseaduslik.

Juulis Nasdaqi börsile saabunud Kanada kanepifirma Tilray aktsia võttis USA hääletustulemused vastu ligi 5% hüppega. Konkurendid Cronos ja Canopy Growth kerkisid otsuste ootuses juba teisipäeval, kallinedes vastavalt 16,6% ja 15,4%, ja on kolmapäeval vajunud hoopis kergesse miinusesse.

Hetkel kuum