Lauri Teder • 24. aprill 2019 kell 15:28

Ford investeerib pool miljardit dollarit Tesla rivaali

Riviani asutaja ja tegevjuht RJ Scaringe ja Fordi nõukogu esimees William Ford.  Foto: AP/Scanpix

Ameerika autokontsern Ford Motor teatas, et paigutab 500 miljonit dollarit Teslaga konkureerivasse idufirmasse Rivian Automotive, vahendab Reuters.

Kolmapäevase avalduse kohaselt kavatseb Ford kasutada Riviani toodetud masinakeresid, milles on kokku liidetud elektrimootor, akud ja juhtimissüsteem, et asuda Põhja-Ameerika turul uusi sõidukeid tootma. Samas ei mõjuta tehing Volkswageniga peetavaid läbirääkimisi, mille tulemusel loodab Ford samuti omandada õiguse kasutada Saksa ettevõtte elektriautode ehitusplaane, rõhutas Fordi tegevjuht Jim Hackett.

2009. aastal asutatud Riviani esimesed tooted - suur pikap ja linnamaastur - jõuavad tootmisse praeguste plaanide järgi 2020. aasta lõpus või 2021. alguses. Need elektrisõidukid ja Fordi jaoks valmistatavad kered ehitatakse Riviani Illinois osariigis asuvas (varem Mitsubishile kuulunud) vabrikus.

Veebruaris pidas Rivian läbirääkimisi ka USA suurima autotootja General Motorsiga, kuid tollal investeeringu osas ei jõutud kokkuleppele. Samal kuul omandas iduettevõttes 700 miljoni dollari suuruse osaluse aga e-kaubandushiid Amazon.

Fordi sõnul on äsjane tehing eraldiseisev kontserni varem välja kuulutatud 11 miljardi dollari suurusest investeeringukavast, mille eesmärk on tuua grupi tootevalikusse 2022. aastaks 40 hübriidsõidukit ja mitu elektriautot.

Hetkel kuum