investor Toomas • 27. jaanuar 2015 kell 13:00

Investor Toomas: Microsofti neljast rattast veab kolm

Investor Toomas.  Foto: Anti Veermaa

Microsofti viimase kvartali tulemused polnud kõigis üksustes halvad, kuid nukraks tegi tehnoloogiahiiu tarkvaramüük ning sellele reageerisid ka teised investorid pettumusega.

Microsofti kasum langes neljandas kvartalis (majandusaasta teine kvartal) võrreldes möödunud aasta sama ajaga 6,56 miljardilt dollarilt (78 sendilt aktsia kohta) 5,86 miljardi dollarini (71 sendini aktsia kohta). Käive kasvas sama ajaga 24,52 miljardilt dollarilt 26,47 miljardi dollarini ja seda tänu Nokia mobiiliüksuse ostmisele.

Ettevõttele tõi kulu juba suve alguse saanud ümberkorralduse programm, millega ühendatakse Nokia üksused kogu kontserniga ning kärbitakse 18 000 töökohta.

Thomson Reutersi küsitletud analüütikute keskmine kasumiprognoos oli 71 senti aktsia kohta. Käibeks prognoosisid analüütikud 26,29 miljardit dollarit. Seadmete (Nokia telefonid, Xbox jms) üksuse müük kasvas 8%, 12,9 miljardi dollarini. Surface tahvelarvutite müük kasvas 24%, 1,1 miljardi dollarini.

Rohkem kui kahekordse müügikasvu tegi ka Microsofti pilveteenuse üksus ning ettevõtte teatel võib selle majandusaasta lõpuks suureneda üksuse käive 5,5 miljardi dollarini.

Investoritele valmistas pettumuse Microsofti tarkvaraäri müük, mis oli väiksem, kui analüütikud ootasid. Tarkvaraüksuse käive oli neljandas kvartalis 10,68 miljardit dollarit, samas kui analüütikud prognoosisid käibeks 10,94 miljardit dollarit.

Microsofti aktsia reageeris eelturul ligi 8% langusega. Investorid reageerisid ka sellele, et JPMorgan langetas Microsofti aktsia soovitust.

Viimase kuu jooksul näis, nagu oleks Microsofti aktsial pärast rekordkõrgele, 50 dollarini tõusmist, hakanud hoog otsa saama. Eks investorid hakkasid ka üha rohkem mõtlema lähenevatele tulemustele ja mida võiksid need endast kujutada. Võib-olla mõtlesid ka investorid, et aktsiahind on liiga kiirelt tõusnud. Samas eks ole alati aktsiaturge juhtinud hirm ja ahnus.

Mina kui pikaajaline investor sellest kvartalist endale suurt numbrit ei tee. Alates 2009. aastast, kui ma esimest korda Microsofti aktsiat ostsin, on see mulle tootlust toonud ja eks kõikumisi ole alati ette tulnud.

Detsembris teatas tehnoloogiafirma, et kehtestab kvartaalse dividendi 0,31 dollarit aktsia kohta. Dividenditootlus pole ehk kõige suurem (2,6%), kuid samas võib dividend rõõmustada neid aktsionäre, kellele pakub aktsia pikaajalist huvi.

Tänasest börsireaktsioonist on keeruline välja lugeda, mis suunas võiks tarkvarahiiglase aktsia edaspidi liikuma hakata. Näiteks tavatses Apple'i aktsia enne tulemusi minna üles mööda treppi, kuid tulla pärast alla liftiga. Rekordkõrgele tõusnud Microsoft käitus nüüd samamoodi.

Hetkel kuum