investor Toomas • 22. juuli 2015 kell 11:46

Investor Toomas: ootused laes, kukkumine karm

Apple ja Microsoft valmistasid pettumuse.  Foto: EPA

Teisipäeva hilisõhtul avaldasid tulemused kaks firmat, millel oma portfellis väga teravalt silma peal hoian. Kuna mõlema puhul olid ootused lakke aetud, valmistasid need ka paraja pettumuse, tõdeb Äripäeva loodud investor Toomas.

Apple’ilt oodati uut kvartalikasumi rekordit, mis sel korral jäigi unistuseks. Kuigi õunafirma juht Tim Cook iseloomustas kvartalit sõnaga „suurepärane", siis vaatavad investorid kaugemasse tulevikku ning ihaldavad teada saada, kuidas kulgeb iPhone’ide müük järgmistel kuudel.

Tahetatakse täpsemat infot

Hoolimata sellest, et firma teenis oma ajaloo suurima kolmanda kvartali kasumi ja suutis müüa silmapaistva arvu iPhone’e ja Maci arvuteid, tegi aktsia hilisel kauplemisel 7,3%se kukkumise. Põhjust pole tarvis kaugelt otsida, sest iPhone’ide ja värske Apple Watchi müügi ootused olid kõrgele lakke keritud. Kella täpsed müüginumbrid ei selgunudki, kuid tõenäoliselt jäid need prognoositule märgatavalt alla. Analüütikud ajasid pettumuse ka iPhone’ide müüginumbri kaela – 47,5 miljonit tarnitud nutitelefoni polnud investorite jaoks piisavalt üllatav maht.

Lisaks jäi järgmise kvartali müügiprognoos väiksemaks kui loodeti. Ettevõtte värske prognoosi järgi saavutatakse neljandas kvartalis 49-51 miljardi dollariline käive, mis jääb analüütikute esialgsetele ootustele alla.

Välismeediast jäi silma, et inimeste peas kummitab jätkuvalt vaid üks küsimus – kas ja kuidas suudab õunafirma ka tulevikus luua hitt-tooteid? Seega keerleb kõik innovatsiooni ümber ja Cooki õlul lasub tohutu vastutuskoorem.

Microsoftil kõrged restruktureerimiskulud

Vastupidiselt Apple’ile sai teine tulemused avalikustanud tehnoloogiagigant Microsoft möödunud kvartalis oma ajaloo suurima kahjumi. Seda küll peamiselt seetõttu, et kandis maha varem omandatud Nokia mobiiliäri. Investoreid panevad aga muretsema ka kõrged restruktureerimiskulutused ja kesine nõudlus Microsofti tarkvaratoodete järele. Lisaks hakkavad nüüd ilmsiks tulema ka kuluka plaani mõjud, millega taheti mobiiliturul võistelda Apple’i ja Google’iga. Tõenäoliselt mobiilitoodete müügiga aga edu ei saavutata. Seega jääb loota mõni aeg tagasi tehtud otsusele keskenduda rohkem pilvetehnoloogial põhinevatele rakendustele ning -teenustele.

Kuigi mõlema firma tulemused valmistasid kerge pettumuse ja tulevik on ähmane, siis jagub mul neisse usku. Apple'i puhul oodatakse suurimat kasvu Hiinast ja see peaks ühel hetkel kasvama ettevõtte suurimaks turuks. Nagu paljude teiste valdkondade puhul, tuleb tulevikus oma fookus just sel turul hoida. Lisaks tahaks teada, mis saab seni kesiselt kulgenud iPadide ja Apple Watchide müügist. Microsofti puhul tasub jälgida, mis saab uuest Windowsi operatsioonisüsteemi versioonist ja pilvetehnoloogia rakendustest ning kuidas mõjutavad firma tulemusi kärpekavad, mis hõlmavad muu hulgas tuhandete inimeste koondamist.

Hetkel kuum