• Jaga lugu:

  Aitäh, Tanel Ross, aga püüame paremini

  Foto: Anti Veermaa

  Haigekassa on teinud vigu, millest selle varsti valitaval juhil on lihtne õppida, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Sügavas miinuses toimetav haigekassa on endalt varastamise vihjetesse stoilise rahuga suhtunud. Siia alla saab viia „Pealtnägija“ paljastatud meditsiinitarvikute loo, kus abivahendite müüjad lasid haigekassal kinni maksta kallima toote hinna, kui oli see, mille klient nende käest sai. Uurimine käib edasi politseis. Raha asjad polnud korras ka Niine nahakliinikus, kus kliendid tarbisid enda teada tasulist teenust, arve sai aga ka haigekassa. Äsja teatas haigekassa haiglaga lepingu lõpetamisest ja saatis oma kontrolli tulemused politseile.
  Kindlasti peab kaduma Tanel Rossi juhitava haigekassa suhtumine, kes püüdis juhtumeid vanade ja tähtsusetutena näidata ja alles avalikkuse survel põhjalikuma uurimise ette võttis. Ja oligi probleem olemas, näitas kontroll, pikaajaline ja süsteemne.
  Abiks haigekassale juhile, kes selle koha peale iganes valituks peaks osutuma: sellise koha peal on häälekas nulltolerants parim valik. Tuhanded koostööpartnerid peavad ette teadma, et endale raviraha arvel väikese lisa tekitamise mõte on nii kahjulik, et ei tasu kaalumistki. Kontrollimine ja analüüs ongi tüütud ja keerulised ülesanded, aga lisaeuro panemine kontrollisüsteemi võib üheksa tagasi tuua, on asjatundjad lubanud. Haigekassal on  ju tegelikult terve usaldusarstide armee, kelle ülesanne ongi lepingute täitmist pidevalt kontrollida – kahjuks on see sõel osutunud auklikuks ja lasknud läbi suured vead.
  Protsendina ei saagi minemanihverdatud summad jämedalt miljardilise käibega haigekassa jaoks suured olla, see aga ei muuda selgust ja korda arvepidamises vähem oluliseks.
  Kassa kasvab veel suuremaks
  Selle mõistmine on veel olulisem ajal, kui haigekassa saab raha ja kohustusi juurde. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kava näeb ette, et järgmise nelja aasta jooksul eraldatakse tervishoiule lisaraha 215 miljonit eurot. Sellega koos tuleb lisakohustusi – kiirabi rahastamine, HIV ravi, kunstliku viljastamise raviraha – ja muidugi ka uusi partnereid.
  Praegu ongi haigekassa jaoks pinev aeg, järgmisel nädalal kuulutatakse välja meditsiiniraha jagava  asutuse uus juht. Senine juht Tanel Ross on saladuses pidanud, kas ka tema kandideerib. Tuletades meelde haigekassa eelmise aasta ootamatult suurt miinust ja seda, et ka tänavu on miinus 6 miljoni euro võrra planeeritust suurem, erahaiglate teenustest loobumist ja pahandusi petmisega, tahaks näha tervishoiuraha suunamas uut inimest. Lihtne uudistejälgija näeb, et raskel hetkel tormab lahingusse pigem minister Ossinovski kui haigekassa juht, kui rääkida viimasest ajast, või seisab tema kõrval juhatuse liige mari Mathiesen, kui rääkida varasemast.
  Muide, haigekassa juhi palk tõusis mullusest pea 30miljonilisest kahjumist hoolimata 10 protsenti ja ulatus 4000 euroni, tulemustasu siiski ei makstud.
  Ühtlasi tehakse praegu ümber ka haigekassa nõukogu. Üksteist liiget võib tõesti toimiva ja otsuseid vastu võtva koosluse jaoks liiga palju, sellest seisukohast vaadates on seitse tõhusam number. Teisest küljest peavad lahkuma need, kes meditsiiniga otseselt seotud on. Oleme ka Äripäevas hurjutanud neid nõukogude liikmeid, kes korraks kõrvale vaatavad, kui nende endaga sõlmitud lepingud parasjagu arutusel on. Otsuste sõltumatus peab kindlasti olema tagatud. Peaasi, et kogu spetsiifiline teadmine koos nendega nõukogust välja ei jääks. Haigekassa on siiski niivõrd laialdast kompleksi asutusi ja teenuseid hõlmav katus, et raske on ette kujutada, kuidas keegi nõukogust omakasu võiks saada. Aga kui nii, siis nii.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.