Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tasuta asjad, kivi maksumaksja kaelas

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Tasuta ühistransport ja riigi üürimajad on Keskerakonda vaevava tasuta asjade haiguse kõige hullemad sümptomid,leiab Äripäev juhtkirjas.

  Keskerakond ei ole kunagi aru saanud, kuidas raha tekib ja kuidas ühiskonnas lisaväärtust luuakse. Tasuta bussiliikluse jäärapäine juurutamine on vaid selle sügava mõistmatuse üks, kuigi erakordselt kujukas näide.Äripäeva meelest ei ole riigil mitte ühelgi juhul tarvidust toppida oma nina nendesse asjaajamistesse, mida ettevõtjad suudavad ära korraldada. 
  Las ettevõtjad teevad
  Muidugi võib arutleda üle-eestilise bussiliikluse parema korraldamise üle, kuid tõsiasjaks jääb, et bussifirmasid on meil küllalt ja nad saavad oma tööga hakkama pigem hästi kui halvasti. Riigil ei ole ettevõtjate pärusmaale tungides ühtegi võimalust head hinnet teenida – tulemus saab olla vaid puhas kaks, kui mitte lausa üks. 
  Vastsel kohalikul poliitikul, reformierakondlasel Siim Kallasel on tuline õigus: tasuta ühistranspordi juurutajad võtavad endale needuse kaela. Avalik rahulolematus ei kao mitte kunagi, aga maksumaksja raha kulub rohkesti.
  Vastutust, mille riik sellise otsusega enda kanda võtab, ta tegelikult kanda ei suuda – ja ei peagi, sest see ongi võimatu missioon. Tasuta asju pole nimelt lihtsalt üldse olemas, on vaid tasutud asjad. Keskerakonna viis pakkuda maksumaksjale tasuta asju tema enda raha eest on lühinägelik, saamatu ja vastutustundetu poliitika. Rikkamaks ei saa sellest keegi, ka mitte need, kellele sellised teenused on suunatud, küll aga on võimalik vaesust suurendada – tagasi pöörata on seda raske, sest tasuta asjade olemasolusse uskujate meelest võetakse neilt siis midagi ära.
  Tegelikult ei ole küsimus mitte niivõrd selles, mis täpselt seisab koalitsioonilepingus ja kuidas keegi seda mõtles: kas majandusminister Kadri Simson on millestki teistmoodi aru saanud kui peaminister Jüri Ratas või kui palju võtab Keskerakond võimuliitu dikteerides arvesse koalitsioonipartnerite seisukohti.
  Põhimõtteliselt vale
  Asi on selles, et tasuta ühistransport on põhimõtteliselt vale. Tallinnas suure eduloona esitletud tasutud bussid-trammid ei ole linlasi rikkamaks teinud – teede ja sõidukite hooldamise ning sõidukijuhtide tasud võetakse lihtsalt linlase teisest taskust. Ka ei ole vähenenud ummikud, kesklinn on pidevalt lootusetult umbes. Rahul pole ei kohati haisva ühisteenuse kasutajad ega üksteise sabas vanduvad autoomanikud.
  Tallinna mudeli laiendamine üle Eesti tekitab aga segadust ja jama veel palju rohkem. Osa tegutsevaid kommertsliine paneb ilmselt pillid kotti, kui riik oma karvase käega vahele trügib. Missugused on ebapopulaarsed liinid ja missugused mitte, selle piiri tõmbamisel ei näi vähemalt esialgu mingeid mõistlikke põhjendusi olevat – ja ei saagi olla. Kui asi ise on vale, siis ei tee ükski kaunistus või säravgi selgitus seda kuidagi vähem valeks.
  Tasuta ühistransport ja riigi üürimajad on Keskerakonna valitsust vaevava tasuta asjade hulluse tõve kaks kõige koledamat paiset. Puudub veel ainult, et Keskerakond sotsiaaldemokraatide kombel turutõrkeid jutlustama tuleks.Seni, kui suur hulk valijaid ei mõista, et tasuta asjad tulevad nende endi taskust – mis sest, et teisest, aga ikkagi nende endi karmanist – on keskerakondlastel võimalik oma valijat rumalaks pidada. Ent nii, nagu nõukogude võimul ei õnnestunud jõgesid tagurpidi voolama panna, ei õnnestu keskerakondlastel turumajanduse toimimist oma tahtmise järgi ringi teha.
   
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.