Artikkel
 • Jaga lugu:

  Peaminister Jüri Ratase järjest väiksem maailm

  Euroopa Parlamendi valimised näitavad Keskerakonna kukkumist valitsuspartneri EKRE liidrite kurnava tegevuse tagajärjel, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Äripäeva meelest tuleb peaminister Jüri Ratasel endale ausalt tunnistada, et tema erakond sai Euroopa Parlamendi valimistel lüüa ja tõsiselt mõelda, kas ja kuidas tema teine valitsus suudab kujunenud poliitilises tegelikkuses saavutada tõsiseltvõetavuse, mille pinnalt õnnestuks panna paika Eesti lähiaastate eelarvestrateegia ja kindlustada meie majanduskeskkonna hea käekäik.
  "Esimene printsiip on mitte iseennast petta – ja ennast on teil kõige lihtsam petta," on öelnud füüsik Richard Feynman. Kui peaministripartei kaotab eelmise korraga võrreldes kolmandiku häältest ja erakonna juht ütleb, et on tulemusega rahul, näeme klassikalist enesepettuse juhtumit. Õigustusi leiab alati – Ratas viitas näiteks kampaaniaraha nappusele – kuid siinkohal ongi küsimus: kui puudub toetus, siis kuidas tõhusalt ja usutavalt riiki juhtida?
  Need valimised olid kui sisepoliitiline referendum, kus kampaanias räägiti Euroopa tulevikust üsna vähe ja see polnud tulemuse seisukohalt otsustav. Järgmised valimised Eestis on alles aastal 2021 kui valime kohaliku omavalitsuse volikogusid ja vabariigi presidenti. Seega võiks praegu olla saabunud olukord, kus riigikogu valimiste järel moodustatud valitsus saaks valija antud usalduskrediiti kasutades rahus tööd teha. Kuid mida teha kui krediiti ei ole ning poliitilised tõmbetuuled ei näita raugemise märki? Keskerakond juhitud valitsus on nagu auto, mille rool ja pedaalid on EKRE käes. Ja sõit on jätkuvalt bravuurne ning rullnoklik.
  See tähendab, et kuigi saabuv suvi ja rahva väsimus poliitikast ehk pingeid mõnevõrra leevendab, jätkub senine ühiskondlik heitlik emotsionaalsus. Skandaalimaigulised lood, millest värskeim on IT-ministri Jaapani-visiidi ümber puhkenud debatt, ei lõpe. Valitsuse moodustamine on kompromiss, kuid seda on ka valitsuse tegevus. EKRE liidrid ei näi seda mõistvat. Kuigi neil on ideid, mida valitsusvastutust kandes teoks teha, lisavad nad hoopis retoorikas õli tulle. Alkoholiaktsiisi langetamine on õige samm, aga see on piisk meres. Pidevas kaevikusõjas on analüüsi nõudvate otsuste vastuvõtmine raske kui mitte võimatu.
  Häving viie minutiga
  Kui terav teema ei kerki Eestist, tulevad küsimused välismaalt. Edukad Eesti ettevõtjad, nagu Taavet Hinrikus ja Indrek Kasela on väikese dünaamilise nutiriigi maine kaotamise üle järjest häälekamalt kurtmas. Küllap teab Rataski Warren Buffetti ärilauset: „Maine ülesehitus võtab 20 aastat ja selle hävitamine 5 minutit.“ Neid saatuslikke minuteid, mis lausa neelavad võimalikke investeeringuid, on praegu käest libisenud juba oi kui palju.
  Otsides eurovalimistelt positiivseid märke, näeme, et venekeelne valija pole hall mass, mida poliittehnoloogid on meile aastakümneid sisendanud. Nad mõistavad päris hästi, mis Eestis toimub ning kasutavad demokraatliku võimaluse ära. Seda kinnitab EKRE-kriitilise Raimond Kaljulaidi tugev tulemus Tallinnas ja Ida-Virumaal.
  Kasvab tõenäosus, et pooleteise aasta pärast Tallinnas võim vahetub. Linnapea Mihhail Kõlvart suudab oma valijaid võib-olla mobiliseerida, kuid läbi mitme valimistsükli kestnud Keskerakonna ainuvalitsus saab otsa. Ratas kulub praegu üsna kiirelt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohitid: kuidas taltsutada inflatsiooni
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Haridusminister Liina Kersna astub ametist tagasi
Riigiprokuratuur alustas kriminaalmenetluse uurimaks möödunud aasta oktoobris sõlmitud kiirtestide hankelepingu sõlmimise asjaolusid. Haridus- ja teadusminister Liina Kersna (Reformierakond)
Riigiprokuratuur alustas kriminaalmenetluse uurimaks möödunud aasta oktoobris sõlmitud kiirtestide hankelepingu sõlmimise asjaolusid. Haridus- ja teadusminister Liina Kersna (Reformierakond)

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.