Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Saaremaa suurim üllataja

    Kuressaare Retro osutus sellesuvise Saaremaa restoranituuri suurimaks üllatajaks: väljast tagasihoidlik ja natuke naljakas kohvik osutus lähemal vaatlusel suurepäraseks restoraniks.

    Muidugi ei jäta kohalikkusele tänapäeval ükski endast lugupidav söögikoht panustamata, kuid vähestel jätkub oskust sellele ka omalt poolt midagi juurde anda.

    Kui paljudes teistes söögikohtades, mida ma Saaremaa toidureisil juhtusin külastama, on aastakümnete tagune gastronoomiline ajalugu veel päris tõsimeeli kohal, siis Retro ainult mängib minevikuga, pakkudes vanaaegse butafooria varjus kaasaegseid ja vägagi põnevaid maitseid.
    Retromäng hakkab peale juba maja ees.Foto: Raul Mee

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 8

    Kokku: 25/30

    Justkui vanasti
    Retromäng hakkab peale juba maja ees, kus asfaldile joonistatud lilled meenutavad aegu, kui graffitit tehti kriidiga ja mitte seintele, vaid kõnniteedele. Lauakatted panevad näpuga katsuma – kas tõesti päris vakstu? Siiski mitte, hoopiski vakstusarnane lina. Veinipudel jahtus vanakooli emailämbris, piimakann on mummuline, minevikku meenutavad kiikhobu ja jalgratas, millel vanust poole sajandi kanti.
    Oma maja limonaadi nimi on Marjalimps ja selle pudel sarnaneb omaaegsete töntsakate piimapudelitega. Valmistajana on pudelil kirjas tööstuskombinaat Retro ja osa tekstist on üle kinnitatud ka vene keeles.
    Menüüs läheb retromänguga kaasa vaid sabaots ehk magustoitude osa: Kirju koer ja kompott vahukoorega. Muu menüü ja joogikaart on väga kaasaegsed, ühendades kohaliku tooraine laia maailma maitsetega.
    Menüüs läheb retromänguga kaasa vaid sabaots ehk magustoitude osa: Kirju koer ja kompott vahukoorega.Foto: Raul Mee
    Porgandid on lillad ja peedid kollased
    Ükski endast lugupidav Saare söögikoht ei saa läbi kohaliku lamba ja lestata. Nii ka Retro, aga seal pakutakse veel Saaremaa piimavasikat, räime, kilu ja muud kohalikku kala. Menüü kinnitab, et valdav osa viljadest on Saaremaalt. Muidugi ei jäta kohalikkusele tänapäeval ükski endast lugupidav söögikoht panustamata, kuid vähestel jätkub oskust sellele ka omalt poolt midagi juurde anda. Retro peakokk Sander Väärt käib kohalikkusega vägagi loominguliselt ringi, road on hästi komponeeritud ning maitsed kenasti tasakaalus.
    Road on hästi komponeeritud ning maitsed kenasti tasakaalus.Foto: Raul Mee

    Omanik Saarefood OÜ kaudu ja peakokk: Sander Väärt

    Pearoogade hinnavahemik: 8,50-14,50 eurot

    Aadress: Lossi 5, Kuressaare

    Avatud: E-R 12-22, R-L 12-00, P 12-20

    Telefon: 5683 8400

    Koduleht veebis

    Saaremaa lammas on saanud lisandiks kollase peedi ja lillad porgandid, porgandi- ja pastinaagikreemi ja paar kartuliveerandikku. Rohuroheline külm suvine supp on kurgist ja suvikõrvitsast, ilu ja erksust lisavad marineeritud kurgi- ja porgandiviilud. Arooniast, mis astelpaju kõrval on tulutult aastaid taasavastamist oodanud, on tehtud mõnusalt hapukas magustoit arooniahüüve - koos arooniaga on menüüsse jõudnud ka kena kodune sõna „hüüve“.
    Teine tore sõna, mida Retros pole ära unustatud, on lihtne „tere“. Vahepeal olen hakanud arvama et suvi on teinud mu nähtamatuks: järjest satun kohtadesse, kus ettekandjad tunduvad justkui minust läbi vaatavat. Ja kuigi Retro oli rahvast täis, oli ettekandjal on aega ja tahtmist mitte ainult tervitada, vaid ka rääkida, mida kokk on taldrikule pannud ja kuidas see valmistatud on. Ja et sepik on speltajahust ja leib täisterajahust, kõik kohapeal tehtud.
    Menüül on kirjas kokk Sander Väärt, joogikaardil sommeljee Indrek Poolak. Nii kui peakokk, on ka sommeljee teinud head tööd. Kohalikud õlled on kirjas valmistajate, muu maailma õlled tüübi järgi: pinnakääritusega, põhjakääritusega, lambic, nisuõlu, trappist jne. Veinivalik on korralik, iga vein saanud ka väikese iseloomustuse. Neid kirjeldatakse maitse, lõhna ja muidugi toidusobivuse, aga ka meeleolu järgi.
    Kuigi Retro oli rahvast täis, oli ettekandjal on aega ja tahtmist mitte ainult tervitada, vaid ka juttu rääkida.Foto: Raul Mee
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Kohvik Retro, Lossi 5, Kuressaare, august 2017Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017Saku Gastropub, Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017Fredo, Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017Papa Joe, Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Äriinglite juht: viis nõuannet algajale iduinvestorile
Üle kümne aasta ingelinvestorina enam kui 60 iduettevõttesse panustanud Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBAN president Lauri Antalainen annab isiklikult kogetud vigade põhjal nõu algajale äriinglile, et kuluka lõbu asemel õnnestuks tõesti head tulu teenida.
Üle kümne aasta ingelinvestorina enam kui 60 iduettevõttesse panustanud Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBAN president Lauri Antalainen annab isiklikult kogetud vigade põhjal nõu algajale äriinglile, et kuluka lõbu asemel õnnestuks tõesti head tulu teenida.
Taavi Ilves Infortari prospektist: tundub ohtlik
Investor Taavi Ilvese hinnangul on Infortar küll huvitav investeerimisidee, kuid ta kardab, et raha püütakse kaasata liiga kallilt.
Investor Taavi Ilvese hinnangul on Infortar küll huvitav investeerimisidee, kuid ta kardab, et raha püütakse kaasata liiga kallilt.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Juustukuningate lugu: äri võimalikkusest naise ja emaga
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kinnisvaragasell kasvab "sõbralikult": taunime kahanemist
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Neli parimat praktikat oma ettevõtte kasvatamiseks
Mida õpetatakse ärikoolides – kas strateegiat või selle elluviimist? Peamiselt esimest, eeldades, et kui plaan on olemas, siis selle elluviimine on vaid vormistamise küsimus. Iga juht loomulikult teab, et see on tõest väga kaugel. Minu igapäevatöö organisatsioonides on seotud fookuse seadmise ja selle elluviimisega ning oma kogemusest võin öelda, et raamat
Mida õpetatakse ärikoolides – kas strateegiat või selle elluviimist? Peamiselt esimest, eeldades, et kui plaan on olemas, siis selle elluviimine on vaid vormistamise küsimus. Iga juht loomulikult teab, et see on tõest väga kaugel. Minu igapäevatöö organisatsioonides on seotud fookuse seadmise ja selle elluviimisega ning oma kogemusest võin öelda, et raamat
Kõige rohelisem ettevõte: „Viis aastat kestnud pingutused olid väärt seda“
Me oleme liiga väiksed tegijad, et olla kõige rohelisem ettevõte, leidis enne tunnustuse saamist kõige roheinspireerivama ettevõtte kategoorias esikoha saavutanud festivalikorraldaja I Land Sound Festuval OÜ jätkusuutlikkuse valdkonna juht Kadi Aguraijuja.
Me oleme liiga väiksed tegijad, et olla kõige rohelisem ettevõte, leidis enne tunnustuse saamist kõige roheinspireerivama ettevõtte kategoorias esikoha saavutanud festivalikorraldaja I Land Sound Festuval OÜ jätkusuutlikkuse valdkonna juht Kadi Aguraijuja.
Autode järelturu ekspert: ärikaid on masendavalt palju
Kui kasutatud autot ostes taustakontrolli puudulikult teha, võib lihtsasti juhtuda, et soetate sõiduki hangeldajalt ja maksate talle rasvase hõlptulu.
Kui kasutatud autot ostes taustakontrolli puudulikult teha, võib lihtsasti juhtuda, et soetate sõiduki hangeldajalt ja maksate talle rasvase hõlptulu.
KANDIDEERI | Aasta tehas 2024 konkurss ootab kandidaate
Äripäeva teemaveeb Tööstusuudised.ee hakkab taas otsima tehast, mis liigub aina enam targa tootmise poole ning hoiab fookuses efektiivsust ja tehnoloogilist arengut. Kandidaate saab esitada kuni 31. jaanuarini 2024.
Äripäeva teemaveeb Tööstusuudised.ee hakkab taas otsima tehast, mis liigub aina enam targa tootmise poole ning hoiab fookuses efektiivsust ja tehnoloogilist arengut. Kandidaate saab esitada kuni 31. jaanuarini 2024.
Seisakuriik: Suurbritannia on rahast lage
Ühendkuningriigi rahandusministri sügisaruande ajal terendavad silmapiiril kõrged maksud ja nigelavõitu avalikud teenused hoolimata sellest, millised on tuleva aasta valimistulemused.
Ühendkuningriigi rahandusministri sügisaruande ajal terendavad silmapiiril kõrged maksud ja nigelavõitu avalikud teenused hoolimata sellest, millised on tuleva aasta valimistulemused.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.