18. juuli 2018 kell 13:42

Netflixi võiks õpikusse kirjutada

Eile õnnestus mul ka teine pool Netflixi tehingust, ehk pikaks minek pärast reaktsiooni oodatust kehvematele kvartalitulemustele. Tehing kukkus nii hästi välja, et selle võiks lausa õpikutesse näiteks võtta.

Nii see läks: müüsin tipust lühikeseks. Läksin põhjas pikaks.  Foto: kaupleja alex

Seda võiks järgi teha

Minu pikk positsioon Netflixis sulgus eile USA turu avanedes automaatselt, sest ma olin pannud välja kasumivõtu (take-profit) orderi 360 dollari juures. Väljusin 347,37 dollari juures ja peaaegu otsekohe läksin sama suure panusega pikaks.

Üsna pea selguski, et reaktsioon turu avanedes oli olnud liiga järsk ja aktsia hind hakkas taastuma. Minu pika positsiooni sisenemishind 348,12 dollari juures oli väga lähedal päeva madalaimale tasemele. Ootasin, kuni aktsia hind tõusis 380 dollarini ja jäi selle ümbrusse võnkuma, indikeerides, et ega palju rohkem sel soovi enam taastuda pole. Väljusin, saades päeva tipu lähedase hinna 382,49 dollarit.

Kokkuvõttes ületas alguses lühikese ja seejärel pika positsiooni kogukasum 21% algpanusest ja seda kahe päevaga. Õnnestus kõik: nii turu suuna lugemine kui ka õigel ajal sisenemine ja väljumine. Pane või õpikusse!

Kasumivõtu order

Pean oma Netflixi tehingu juures rääkima ka kasumivõtu orderist. See order töötab hinna suure kõikumise korral kahe kauplemispäeva vahel samamoodi kui stop-loss-order.

Nimelt, kui panete pika positsiooni stop-loss-orderi mingile tasemele, aga aktsia avaneb järgmisel päeval sellest allpool, paneb maakler teie positsiooni kinni turuhinnaga, mitte orderi hinnaga. Niisiis võite saada rohkem kahjumit, kui olete oma stop-loss-orderit sisse andes hinnanud.

Sama lugu on ka kasumivõtu orderiga. Ka selle orderiga paneb maakler pika positsiooni turu avanedes automaatselt kinni, kui turu hind on üle orderis sätestatud hinna. Aga teie saate positsiooni sulgemisel turuhinna, mitte orderis sätestatud hinna.

Netflixi lühikese positsiooni puhul määrasin kasumivõtu tasemeks 360 dollarit. Ma ei pidanud muretsema, et mul jääb osa kasumit saamata, kui aktsia avaneb sellest tasemest allpool, sest järgmisel päeval pani maakler mu positsiooni ikkagi turuhinnaga kinni.

Ärge seda järgi tehke

Hoopis vastupidine näide mu Netflixi tehingule oli minu tehing Hiina valuuta renminbiga. Mäletatavasti läksin eelmisel nädalal USA dollaris renminbi vastu lühikeseks, sest arvasin, et hiinlased hoiavad oma valuuta kurssi vaos ega lase sel liigselt dollari vastu odavneda.

Plaan töötaski ja tehing näitas mulle peatselt ka kasumit, misjärel arvasin, et võiks positsiooni kogunisti suurendada. Siis aga renminbi kurss enam soovitud suunas ei liikunud, vaid jäi ühel kohal kõikuma ning hakkas siis taas vaikselt odavnema.

Sel kohal oleksin pidanud väljuma – kuid arvasin, et tagasilöök on ainult üürike. Ei olnud: langus jätkus ja plussist sai miinus, miinusest aga väga suur miinus. Lõpuks sulgus positsioon eile stop-loss-orderi rakendumisel, viies minema poole Netflixi tehingu kasumist. Isegi rohkem, kui juurde arvata teenustasud.

Loo moraal on selge ja lihtne: kui liikumine on lõppenud, tuleb väljuda, mitte passima jääda. "Kui asi aetud, siis lahku," nagu märkis loosung perekonnaseisuametniku Ippolit Matvejevitš Vorobjaninovi selja taga seinal.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9614,24 eurot

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9711,7 eurot

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Hetkel kuum