Priit Pokk • 27. märts 2019 kell 14:05

Annuse firma sai tänu Viru Keskusele kena dividendi

Viru Väljaku Arenduse AS omanikeringi kuulub Eesti üks rikkamaid mehi Toomas Annus.  Foto: Eiko Kink

Viru Keskuse pindade väljaüürimisega tegeleva Viru Väljaku Arenduse ASi kasum vähenes ja müügitulu kasvas pisut ning omanikud otsustasid maksta kopsaka dividendi.

Ettevõte kuulub pooles osas Kapitel ASile, mis kuulub omakorda kontserni AS Riverito ning teises pooles ASile Viru Center, mis omakorda kuulub Soome firmale Pontos OY. Riverito suuromanik on Toomas Annus, kellele kuulub 65,32% ettevõttest.

Viru Väljaku Arenduse AS saavutas mullu 6,65 miljoni eurose käibe juures 5,2 miljoni eurose ärikasumi, selgub Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandest. Mitmete ühekordsete kulude tõttu vähenes nii ärikasum (-0,7%) kui ka puhaskasum (-1,0%), müügitulu kasvas samas 2,1%. Puhaskasum oli 4,04 miljonit eurot, jaotamata kasum 8,35 miljonit eurot.

Dividendiks maksis Viru Väljaku Arenduse AS eelmisel aastal sarnaselt aasta varasemaga 4,5 miljonit eurot. Sama summa kavatseb ettevõte dividendiks maksta ka sel aastal.

Annuse firmale on hea uudis eelmise aasta alguses jõustunud seadusemuudatus, mis lubab regulaarsete dividendimaksete korral kasutada osale summast väiksemat tulumaksumäära. Tänu sellele saavad ettevõtte omanikud kätte rohkem omanikutulu - 14protsendilist tulumaksumäära saab kohaldada kolmandikule 2018. aastal välja makstud dividendisummale ehk 1,5 miljonile eurole. Ülejäänud tänavu makstavale summale kohaldub tavapärane 20 protsendiline maksumäär.

Värskeimas Äripäeva Rikaste TOPis oli Toomas Annus 187,3 miljoni euro suuruse ettevõtlusvaraga 6. kohal. Ehitusettevõtja Toomas Annuse suurim varandus on 65,3% suurune osalus haldusfirmas Riverito, mis kontrollib muu hulgas börsifirmat Merko Ehitus.

Hetkel kuum