29. november 2010 kell 3:22

Kes on?

Vääramatu jõuga lähenev aasta lõpp paneb meid taaskord raskete otsuste ette – kes on 2010. aasta ärimees ja milline on tänavune äritegu?

Tegelikult on Äripäeva arvates põhjust kiita kogu Eesti ettevõtlust, sest karmidele aegadele vaatamata on siiski suudetud end kokku võtta, kulusid kärpida ja ellu jääda. Ennustatud suurt pankrotilainet nagu polegi olnud. Statistika räägib hoopis majandus- ja ekspordikasvust.

Kuid milline äritegu siis mööduvast aastast enim positiivset tähelepanu võiks pälvida? Kas oli see Premia börsiletulek? Või see, et kommivabrik Kalev sai lõpuks väärika omaniku, loobus transrasvadest ja tegi ka kompvekid suuremaks? Tõsi, pakis on komme nüüd küll vähem. Või oli see (omaniku kaudu Eestiga seotud) hoopis O’Key börsidebüüt? Või Estonian Airi tagasiost? Mis teie arvate?

Ega aasta ärimehe valimine ole sugugi lihtsam tegevus. Meenutagem hetkeks, kes ja mida tänavu teinud on? Kes võiks olla selle aasta tegijad? Kas on selleks üks maailma suurimaid ehitusvahutootjaid Jaan Puusaag, kes tänavu võimsalt käivet ja eksporti kasvatanud? „2010 aastal tahaks Wolf Groupiga ületada miljardi piiri ja kasumiga 100 miljoni piiri. Esimese euromiljardiga läheb pisut aega,“ valgustas Puusaag hiljuti Äripäevas oma ettevõtte teenimisväljavaateid. Puusaagi ettevõte valmistub hetkel sisenema nii Hiina kui USA turule.

Või hiljuti suhteliselt eduka börsidebüüdi teinud O’Key omanikeringi kuuluv Hillar Teder? Või tänavu Ernst&Youngi konkursil aasta ettevõtjaks valitud Wendre omanik Peter Hunt?

Või hoopis Eestisse hulgaliselt uusi töökohti loonud Ericsson Eesti juht Veiko Sepp? Või hoopis keegi teine? Tõsiselt raske valik. Selgemast selgem, et oluliselt lihtsam oleks valida aasta tüngameistrit või aasta nurjumist.

Aasta ärimees on alates 1993. aastast Äripäeva antav tiitel, mis omistatakse aasta jooksul enim silma paistnud ärimehele. Valiku teeb toimetus oma seisukoha põhjal aga viimastel aastatel on oleme üha enam kasutanud ka lugejate abi.

Seni on me tiitli saanud Andres Sarri (1993), Hannes Tamjärv (1994), Rein Kilk (1995), Olari Taal (1996), Ain Hanschmidt (1997), Aadu Luukas (1998), Ernesto Preatoni (1999), Tarmo Noop (2000), Guido Sammelselg ja Jüri Käo (2001), Oliver Kruuda (2002), Fjodor Berman (2003), Enn Pant (2004), Meelis Milder (2005), Armin Karu (2006), Indrek Rahumaa (2007. tõsi, eelmisel aastal, kui Rahumaa kaardimajake kokku varises, võtsime talt küll selle tiitli ära), Väino Villers (2008) ja möödunud aastal taas Jüri Käo.

Niisiis, kes võiks olla aasta ärimees 2010? Ja milline võiks olla aasta äritegu 2010? Anna palun oma eelistustest lähima kahe nädala jooksul teada me veebiväljaandes www.aripaev.ee või kirjuta: [email protected].

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum