Jää hüvasti, Silmet! Tere tulemast, Molycorp Silmet!

1185-aripaev 05. aprill 2011, 06:55

Eile lahvatas uudis – ekspeaminister Tiit Vähi müüs haruldasi muldmetalle tootva Silmeti USA börsifirmale.

Vanas vääringus maksis USA Molycorp Inc nimeline börsifirma (noteering NYSE:MCP) 90% Silmeti aktsiate eest ligikaudu miljard krooni, tänases vääringus siis 63 miljonit eurot, millest Vähide perekonna osa on ca 30 miljonit eurot.

Äripäeva arvates oleks Vähi võinud Silmeti pigem ise börsile viia. Äripäev on üsna kindel, et Vähi oleks säärase emotsionaalse aktsiaemissiooniga rohkem raha saanud kui lihtlabasest müügist – ammu pole me rahva meelt mõne uue IPOga rõõmustatud.

Teisalt, arvestades Vähi seniseid tehinguid Silmetiga, pole välistatud ka olukord, kus ta selle mingil hetkel jälle tagasi ostab. On ta ju tänini neid osalusi müünud ostnud korduvalt, alles läinud detsembris ostis ta Vene päritolu kaasaktsionäridelt tagasi 50% pluss ühe aktsia, mille oli neile 2005. aasta lõpul 200 miljoni krooniga müünud.
Samuti teeb (vähemalt esialgu) rõõmu, et USA suurfirma tootmise siia alles jätab – Ida-Virumaal pole sotsiaalset katastroofi oodata. Hilisemas plaanis võib muidugi uus omanik hakata mõtlema, et mis pagana pärast ta kaevandatud toorainet siia peab vedama, et seda siis peale töötlemist tagasi üle ookeani kärutada. Me siiski usume, et tootmist siin kohe kinni ei panda. Miks – aga Vähiga seotud ettevõtted jäid ligi 10% ettevõttesse endiselt sisse – me ei usu, et Vähil oleks plaan hakata Eestis rahvaga riidu kiskuma.

Tõsi, Vähil sellesama Silmetiga avalikke pahandusi olnud küll ja küll. Kasvõi küsimus, et kes selle Silmeti siis lõpuks erastas, kas oli peaminister Vähi ise või mitte? Kahtlemata on Vähi täna rikkaim endine Eesti Vabariigi peaminister. Ja mõelda vaid – peaministriameti pani ta maha alles 1997. aasta varakevadel, vaevu 14 aastat tagasi.

Tol hetkel oli tal Eesti Ekspressi andmetel korter Tallinnas, suvila Kaberneemes, maja Valgamaal, kümne aasta vanune Žiguli 09 ja kaelas 950 000 kroonine laen. Tal oli osalus kolmes firmas, kusjuures üks neist (Eesti Praamiliinid) läks peagi likvideerimisele ning teises (Esttrans Service) oli Vähi väikeosanik. Kolmas ettevõte, perefirma Valga Group, oli pealtnäha varjusurmas… 1998. aasta märtsist on Vähi igatahes juba Silmeti aktsionär, 2001. aastal kuulub talle juba 80% ettevõttest…

Börsimõtted pole Vähile muidugi võõrad, ta on neid heietanud korduvalt. 2000. aastal teatas Vähi täiest konkreetselt, et plaanib Silmetiga börsile minna. Ka mullu detsembris, peale seniste partnerite väljaostu ei välistanud Vähi börsileminekut.

Ja tegelikult ongi täna kogu selle teema juures veel üks küsimus: kas vaevalt nelja kuu eest Silmetist välja ostetud endised äripartnerid on täna rõõmsad? Tunnistas ju Vähi isegi, et eile lõpetatud müügitehinguga alustati juba mullu suvel...

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. April 2011, 16:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing