Liis Amor • 19. september 2018 kell 12:00

Milline ettevõte võib küsida oma osa poolest triljonist eurost?

Euroopa Liidu lipp  Foto: Raul Mee

Hiljuti kiideti heaks nn Junckeri kava pikendus, mis näeb kogu euroliidus ette 315 miljardi euro suuruse investeeringu väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele veel kolmeks aastaks, kusjuures investeeringud kasvatatakse poolele triljonile eurole.

Äripäeva raadiosaates „Fookuses“ leidis Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets, et alustavatele ettevõtetele teeb fond raha kaasamise oluliselt lihtsamaks. „Ka suuremad ettevõtted, kellega mina olen rääkinud, on öelnud, et nendel on huvi Junckeri fondi laenude vastu esiteks seepärast, et tegemist on soodsate tingimustega, aga mitte ainult. Ka börsiettevõtete puhul on see justkui kvaliteedimärk ja garantii, et Euroopa Investeerimispank on nõus üht või teist suuremat projekti toetama.“

Millised on kriteeriumid, millele peab ettevõte panka minnes vastama, et saada Euroopa Investeerimispangast laenutagatist?

Swedbanki äripanganduse osakonnajuhataja Aira Nigul-Lepp ütles, et Swedbankil on kasutada 2 programmi – EaSI ja COSME. „EaSI on mõeldud mikroettevõttele. Sellises ettevõttes võib töötada kuni 9 töötajat ja ettevõtte käive peab olema kuni 2 miljonit eurot aastas. Finantseeritav summa on 25 000 eurot ja laenutähtaeg võib varieeruda 1,5st aastast kuni 6 aastani.“

„Teine programm COSME on mõeldud keskmise suurusega ettevõtetele ja seal on laenusumma 1,5 miljonit eurot. Ettevõttes võib olla kuni 249 töötajat ja ettevõtte käive kuni 50 miljonit eurot aastas. Laenu tagasimakse ajaks on 1,5 kuni 5 aastat, tutvustab Nigul-Lepp.“

Eesti keskmise suurusega ettevõtted mahuvad Nigul-Lepa sõnul kenasti nende parameetrite sisse.

Euroopa Investeerimispangalt laenutagatise saanud Gustav/Mattias Cafe OÜ juhatuse liige Rivo Sisas rõhutab, et Junckeri tagatiste saamine oli nende jaoks väga lihtne. „Soovitan küll teistel ettevõtetel küsida, kas võiksime ka sobida. Selle abil saab oma plaane palju kiiremini ja mugavamalt elu viia.“

Täpsemalt saab Junckeri investeerimiskavast aimu Äripäeva raadiosaatest „Fookuses“, mis on allpool järelkuulatav.

Saatejuht on Liis Amor.

Saadet toetab Tallinna Sadam.

Hetkel kuum