Äripäev • 1. juuli 2019 kell 10:15

Dividendide maksuefekt jääb lühikeseks

Advokaadibüroo Glikman Alvin Levin partner Priit Raudsepp  Foto: Andres Haabu

Pikas perspektiivis toob dividendide kahetasandiline maksustamine kaasa riigile senisest väiksema maksulaekumise, rääkis advokaadibüroo Glikman Alvin Levin partner Priit Raudsepp.

„Pikas perspektiivis tulumaksu laekumine kindlasti väheneb, sest maksumäär välisinvestorite jaoks väheneb. Ja kui maksumäär väheneb, siis väheneb ka maksulaekumine,“ ütles Raudsepp Äripäeva hommikuprogrammis.

Kui lühiajaliselt toob muudatus kaasa arvatavasti tulumaksu parema laekumise, kuna regulaarne dividend toob kaasa väiksema maksumäära, siis esialgne efekt mõne aja pärast kaob ning edaspidi võib oodata senisest väiksemat maksulaekumist. „Korraga ei maksta välja mitte jooksva aasta kasumit, vaid võib öelda, et varasemad reservid, säästud,“ ütles Raudsepp. Kui reservid otsa saavad, vähenevad lõpuks ka maksulaekumised.

Eelmise aasta alguses jõustusid tulumaksuseaduse muudatused, millega muudeti dividendide maksustamist. Regulaarsed dividendid maksustatakse 14% ning ülejäänud osa senise 20% äriühingu tulumaksuga. Lisaks, kui dividendi saajaks on Eesti maksuresidendist füüsiline isik, kohaldub täiendavalt dividendile ka füüsilise isiku tulumaks määras 7%.

Kuula lähemalt Äripäeva hommikuprogrammist:

Lisaks uurisime hommikuprogrammis välismaalaste Eestis töötamise nõuetest, mida Siseministeerium muuta soovib. Mida muuta soovitakse ja kas need muudatused on ettevõtjatele soodsad või mitte, sellest tegime Äripäeva raadio hommikuprogrammis juttu Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juristi Merike Koppeliga.

Lisaks tegi ajakirjanik Pille Ivask kokkuvõtte nädalavahetusel Jaapanis toimunud G20 tippkohtumisest, mida peeti olulisemaks pärast 2008. aastal puhkenud finantskriisi lõppu, sest G20 kohtumise raames pidasid kõnelusi maailma suurima tüli kaks osapoolt ehk USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping.

Ka võtsime jutuks esmaspäeval langeva alkoholiaktsiisi võimalikud mõjud ning uurisime Reformierakonna juhtfiguurilt Kristen Michalilt, kes kolmest valitsusliidu partnerist võib olla esimene, kes Jüri Ratase teisest valitsusest lahkub.

Hetkel kuum