20. detsember 2015 kell 21:01

Saaremaa või maitseb nii hästi, et seda ekspordiks ei jagugi

HÕRGUTISED lauale otse Saaremaalt   Foto: AS Saaremaa Piimatööstus

Eesti üks vanimaid piimatööstusi - AS Saaremaa Piimatööstus on oma positsiooni turul viimase aastaga kõvasti kasvatanud.

Esimesed kirjalikud märkmed Eestis juustu valmistamisest pärinevad just Saaremaalt, Maasi mõisast ja seda juba 1570 aastast. 1842 aastal Tõlluste ja Kuusenõmme mõisates valmistatud juustule on katkematult järgnenud juustu valmistamine Saaremaal kuni tänase päevani.

Saaremaa ja Hiiumaa lehmad lüpsavad aastas üle 40 000 tonni piima. Saaremaa Piimatööstuse koduleheküljelt näeb ka jooksvalt reaalajas Saaremaal toodetava piima kogust.

Enamjaolt kuuluvad Saaremaal toodetud juustud Edam-Gouda tüüpi poolkõvade juustude hulka. Valmistatakse ka kauavalminud Ould Saare ja Ekstra juustu.

Võidest valmistatakse rõõsakoore võid, soolakristallidega võid ja päiksekuivatatud tomatitega võid.

Kui senini on keskendutud peamiselt klassikalisele juustule ja võile, on edu turul andnud tõuke ka muudesse tootegruppidesse laienemiseks.Majandusolukorras, kus suurte kaubandusturgude ärakukkumine on loonud veelgi tihedama konkurentsi, tuleb piimatööstustel pidevalt uusi võimalusi otsida, et tagada areng ja mitte lasta end turukõikumistest haavata. AS Saaremaa Piimatööstus on suutnud end läbi aastate konkurentsivõimelisena hoida. Mis sellise edu taga peitub?„Me ei ole suured ja kindlasti ei saa ka tulevikus sama suureks kui Tere, Farmi või Valio ja see ei olegi plaaniks. Meie eesmärk on pigem saartelt varutud piima hoolikas väärindamine ja erilisemate toodete valmistamine, mis pikemas perspektiivis tagaks selle piima olemasolu ja järjepidevuse,“ räägib Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Ülo Kivine.Nii on nende põhifookuseks pakkuda kohalikule turule eestimaisest toorainest valmistatud kõrgekvaliteedilisi tooteid ja propageerida saaremaisust.

AS Saaremaa Piimatööstuswww.saarejuust.eeKuulub Saaremaa PiimaühistuleTütarettevõte Pinus AS  Töötajate arv: 952015 a käibeks kujuneb 26 miljonit eurot

Ainult heast kaubamärgist ei piisa. Oluline on küll kogu kontseptsioon, kuid edu tagab siiski kvaliteetne toodang. „Saaremaal toodetud piim on eriline kas või juba oma päritolu tõttu,“ räägib Kivine. Esiteks on loodus Eesti suurimal saarel teistsugune. Taimeliikide rohkus annab piimale aromaatsema maitse. Piima ei ole vaja ka pikki vahemaid transportida, mistõttu jääb selline üleliigne loksumine ära. „Väikesed nüanssid, mis räägivad meie toodete kasuks,“ arvab Kivine. Selline looduslikult ja ökoloogiliselt puhtamas keskkonnas toodetud tooraine annab kindlasti lisaväärtuse.Kõik Saaremaa Piimatööstuse tooted on säilitusainete vabad. Mis on kindlasti üheks eeliseks konkureerivate toodete ees. Või kvaliteeti on küll tavatarbijal väga raske hinnata, kuid tegelikkuses on võil ja võil väga suur vahe, nii struktuuri, koostise kui ka maitse osas. Seega pole ime, et Saaremaa või maitseb eestlastele nii hästi, et seda enam ekspordiks ei jagugi.Uued maitsed tekivad tarbijate eelistustest. „Põnev on jälgida, kuidas erinevad tooted oma positsiooni turul järk- järgult kasvatavad,“ sõnab Kivine. Näiteks on juunis välja tulnud „Seltskonna juustuampsud“ osutunud väga populaarseks. Kolmest erinevast maitsest eelistatakse päikesekuivatatud tomatitega varianti. „Ja kui mingi maitse tekitab tarbijates huvi, siis arvestame sellega ka uute toodete loomisel.“ Nii on alguse saanud ka nende uus hitt – äsja turule tulnud Saaremaa või päikesekuivatatud tomatitega.  Soov sellise maitse järele oli enne juba juustuampsudega turul testitud. Muidugi lisandus veel testimisi nii Eesti sisestel kui välismessidel ja laatadel.  „Et oleks rohkem kindla peale uue tootega välja tulla,“ räägib ta.

Uus tulija mahetootjate seas. Hiljuti pälvis Saaremaa Piimatööstus mahetootja tunnustuse. „Veel sellel aastal toodame esimese partii mahe juustu, mis küll liigub välispartnerile, kuid tegeleme juba ka ühe maheda juustu siinsele turule toomisega,“ räägib Kivine. „Tootmisprotsess on küll töömahukam, kuid sobib hästi saare filosoofiaga,“ lisab ta. Mahetoodang on Saaremaa piimatööstusele siiski pigem võimalus teha siinsest piimast veel kõrgema lisandväärtusega tooteid. Päris mahetoodangule nad oma fookust suunata ei plaani.Kuhu edasi? Kuigi ligi 40% toodangust läheb Eestist välja, on nende jaoks väärtuslikum klient siiski kohalik tarbijaskond. “Eksportturud on kindlasti ka edasiselt olulised, kuid vaadates kogu riigist välja müüdavate kaupade mahtusid, see on vist täna 1-2 autot juustu päevas, näen pigem tulevikus enam koostööd ja ühistegevust teiste tööstustega,“ räägib ta.   „Me ei suuda lõpuni konkureerida hetkel kõige müüdavama brändiga, mille nimeks on „soodushind”. Saab ka teisiti: väärtusliku kauba eest on inimesed nõus maksma rohkem ja kui ei ole, siis järelikult pole toode nii hea ja me peame veel arenema,“ avaldab Kivine arvamust, kinnitades, et päeva lõpuks võidavad mõlemad: tarbija väga head toodet saades ning ettevõte väga head toodet tootes. Saaremaa Piimatööstuse ülesandeks jääb alati ka jätkusuutliku piimatootmise edendamine ja piimatöötlemise tagamine Eesti suurimal saarel.  Saaremaa Piimatööstus on tegutsenud juba esimese Eesti Vabariigi aegadest alates, küll muidugi erinevates struktuurilistes vormides. Iseseisva ettevõttena alates 2007. aastast. Saaremaal jätkusuutliku piimatootmise edendamisega tegeleb ligi 50 farmerit ja töötlemisega üle 90 töötaja.

UUS TOODE Saaremaa või päiksesekuivatatud tomatitega   Foto: AS Saaremaa Piimatööstus

Mida peidab endas uus toode – Saaremaa või päikesekuivatatud tomatitega?

Saaremaa päikesekuivatatud tomatiga või on lõpuks ometi üks igati oodatud toode meie seni olematule maitsevõide turule. Miks on maitsevõid head? Põhjuseid on mitmeid. Esmalt on see lihtsalt mõnus vaheldus kasvõi niisama värskele krõbeda koorikuga leivale määrimiseks. Kui aga veidi laiemalt vaadata, siis maitsevõi on mõnus abimees ka köögis kasutamiseks. Seda võib lisada näiteks grillitud lihale, kalale, köögiviljadele, seentele ja mitmele muule roale. Kuuma toidu peale lisades imbub koos või rikkaliku maitsega toidu sisse ka päikesekuivatatud tomati mõnus maitse ja lihtsa vaevaga saab erinevad toidud säravaks viimistleda. Tuletagem meelde Prantsuse kokakunsti üht alustala ehk siis tõdemust, et võid ei ole kunagi liiga palju. Peaagu sama tõdemus kehtib ka Saaremaa tomatise maitsevõi kohta.

Tuuli MathisenToiduajakirjanik ja kokaraamatute autorhttp://toiduteemal.blogspot.com

Hetkel kuum