17 veebruar 2017

Gasell: Õismäe Haljastuse õiged valikud

Ettevõtte juhataja Merike Pajumets  

Õismäe Haljastus OÜ valmistus just oma 20. aastapäeva tähistamiseks, kui sai teate, et ollakse arvatud Äripäeva gasellide hulka. „See oli väga meeldiv üllatus ja lisas kindlust, et oleme teinud õigeid valikuid: anname oma osa selleks, et meie ümbrus muutub kaunimaks ja linn rohelisemaks,“ ütleb ettevõtte juhataja Merike Pajumets.

Õismäe Haljastust veavad kolm hakkajat naist: Agnes Pipper korraldab asjatundlikult majasisest tööd ja tegeleb personaliga, professionaalne aednik Krista Oras juhib tööd objektidel ning Merike Pajumets tegeleb firma üldjuhtimise ja finantsidega. Kõige alus ettevõtte töö juures on aga klientidega suhtlemine, millega tegelevad kõik.„Tore on ringi liikudes näha, kuidas kõikjal sirguvad meie poolt istutatud puud. Sageli arvatakse lähtuvalt firma nimest, et tegemist on linnale kuuluva ettevõttega. Nii see ei ole – oleme Eesti erakapitalil põhinev ettevõte, mis asub Õismäe ääres,“ selgitab juhataja. „Meie põhilisteks tellijateks on ehitusfirmad ja eraisikud, samuti oleme rajanud mitmeid haljasalasid Tallinna keskkonnaameti tellimusel.“Õismäe Haljastus pakub kõiki haljastustöid: koostatakse plaane, rajatakse muru, istutatakse taimi, ehitatakse aiateid ja mänguväljakuid ning soovi korral võetakse enda peale ka hooldustööd. Tegutsetakse Tallinnas ja Harjumaa piires.

Purskkaevu ümbrust ilmestavad roosipeenrad ja looklevad teed  

Madalaima hinna asemel tasub pakkuda kvaliteeti ja sõnapidamist

Ettevõtte algusaastatel andis suure osa käibest linna haljasalade hooldus, aga peagi sai selgeks, et selleks korraldatud hangetel ei suudeta pakkuda kõige madalamat hinda. Nii võeti vastu otsus minna teist teed: eesmärk on olla firma, keda iseloomustab võimekus teostada erinevaid projekte, kindel kvaliteet ja lubadustest kinnipidamine. Lähtutakse põhimõttest, et hea leping on selline, kus mõlemad pooled tunnevad, et on võitnud.

„Gaselli diplom näitas, et oleme valinud õige tee. Meil on välja kujunenud oma klientuur ja paljud uued kliendid tulevad soovituste peale. Väga oluline on tunda uhkust ja rõõmu oma hea töö üle, seda jagavad ka kõik meie töötajad,“ ütleb Merike Pajumets, lisades, et nende profiiliga firma jaoks ongi kõige tähtsam õige suhtumisega ja asjatundlik kaader. Oma 20. aastapäeva tähistamisel tehtud tagasivaatest selgus, et pooled ligi 20-st põhikohaga töötajast on Õismäe Haljastuses tööl juba üle kümne aasta. Nooremad aednikud on kõik eriharidusega ja peavad samuti hea töö tegemist auasjaks.

Omalt poolt otsitakse kõigile soovijaile täiendõppe kursusi ja püütakse töötajatele võimalikult palju vastu tulla. Kui mõelda, kuidas tuli juba staažikale firmale gasellide hulka toov käibe kasv, siis tegelikult olid vahepealse masu aastad keerukad, tellimuste arv järsult kukkus ja haljastustöid hakkasid tegema kõik, kellel olid reha, labidas ja käru. Juhtkond vaatas olude sunnil oma üldkulud üle ja loobuti üleliigsest. Tasapisi hakkasid kliendid tagasi tulema ja paljud lasid oma aiad ümber teha, sest selgus, et odavat ja head nad ühekorraga siiski ei saanud... Samuti on korraliku istutustöö ausse tõstnud viimastel aastatel Tallinna keskkonnaameti kehtestatud kindlad kõigile kehtivad nõuded ja nende täitmise pidev kontroll.

Aastaga teenindatakse 170 tellijat

Õismäe Haljastuse eelmise aasta müügitulu oli 520 000 eurot, mis teeb neist Eesti ühe suurema haljastusfirma. Tellijaid oli neil aastas 170 ja kõige suure neist oli Merko Ehitus Eesti AS nelja objektiga: Bauhausi Rocca al Mare kaubamaja istutustööd, Paepargi elamute ümbruse ja pargi haljastus, Sõpruse puiestee ja Tedre tänava nurgale kerkinud korterelamu haljastus ja büroohoone ümbruse haljastus Ülemiste Citys.

„Rõõmu teevad ka mitmed omanäolised ja stiilsed eraaiad,“ märgib Merike Pajumets. „Edasine areng võiks jätkuda samas tempos. Ma ei näe, et meie tegevusalal saaks lähiaastatel oluliselt hindu tõsta, samal ajal suureneb palgasurve ja tõusevad materjalide hinnad. Seega saab lahendus olla ainult efektiivsuse tõstmises, töö heas korralduse ja kvaliteedi hoidmises.“

Õismäe Harljastus  
Hetkel kuum