Rivo Sarapik • 29. oktoober 2015 kell 13:30

TOP: vaata Jõgevamaa edukamaid firmasid

Eesti Killustiku juht Andres Männart sõnab, et koduturul võimsalt kasvada oleks võimalik vaid konkurente üles ostes.  Foto: Eiko Kink

Jõgevamaa ettevõtete edetabeli parimateks kerkisid tootmisettevõtted, millega tegeleb praktiliselt kogu esikümme.

Maakonna parimaks kerkis eelmisel aastal ligi 1,5 korda käivet kasvatanud Põltsamaa Graniit OÜ (tänase nimega Eesti Killustik OÜ), mille juhi Andres Männarti sõnul pani käibe kasvama lisaks maavarade kaevandamisele ja müügile ka Tartus ehitusliiva kaevandava ettevõtte Ropka Liiv ostmine, mis laiendas tootevalikut ja kasvatas käivet. Firma teenis mullu 3,4 mln eurose käibe juures 0,48 mln eurot ärikasumit.

"Ehitusmaavarad on kohalik kaup. Toodete suhtelise odavuse ja transpordi kalliduse tõttu on ekspordivõimalused praktiliselt nullilähedased. Seega peame lootma ainult siseturule ja meie peamisteks klientideks on tee-ehitajad, asfaldi- ja betoonitootjad," kommeteeris Männart tänavusi kasvuootusi. "Kiiremat või hüppelist kasvu on võimalik saavutada ainult ettevõtete omandamise või täiesti uute maardlate avamise, mis kliendile lähemal kui konkurendid. Tänavu ei ole õnnestunud ühtegi sellist omandada."

Firma andis mullu tööd 36 inimesele, keskmine töötasu moodustas 1018 eurot ehk kümnendiku võrra aasta varasemast vähem.

Firma omanikeringi kuulub ka näiteks Skype´i asutajate loodud Ambient Sound Investments, Andres Lõhmus, Ahto Pregel jt.

Eelmisel aastal Jõgevamaa TOPi võitnud Janek ja Urmas Jefimovile kuuluv metsavarumisega tegelev TM Energy OÜ taandus tänavuses tabelis 17. kohale. Firma teenis 4,04 mln eurose käibe juures 0,6 mln eurot ärikasumit. Kui esimene kasvas kolmandiku võrra, siis teine kahanes 4 mln euro võrra. Suur langus toimus, sest ettevõte hindas 2013. aastal kinnisvara 3,7 mln euro väärtuses kallimaks.

2015. aasta sügisel ilmuvad Äripäeva TOPid on koostatud 2014. aasta majandusnäitajate põhjal. Koondedetabel selgub kuue majandusnäitaja – käive 2014, ärikasum 2014, käibe ja kasumi kasv 2014. aastal, rentaablus ning varade tootlikkus – põhjal.

Äripäeva edetabelid leiab aadressilt www.aripaev.ee/top

Hetkel kuum