16. november 1995 kell 22:00

Venemaa korrastab oma rahandussektorit

Pärast ametisse nimetamist antud esimeses intervjuus ütles ta, et Venemaa keskpanga juhid kohtuvad USA presidendi eriesindajatega, et arutada rahvusvahelisele rahapesule piiripanekut.

Lääne pankade esindajad on väga mures selle pärast, et süveneb kuritegelike organisatsioonide sekkumine Venemaa pankade tegevusse. Seetõttu on paljudele Vene pankadele keeldutud rahvusvahelise tegevuslitsentsi andmisest enne, kui riigis ei ole karmistatud pangategevuse nõudeid.

Handrujev möönis, et Venemaal on väike grupp panku aktiivselt seotud illegaalsete struktuuridega ning need tegelevad rahapesuga. «Nn maffia on panganduses väga aktiivne,» lisas keskpanga juht. Nende pankade mõjutamise abinõudena nimetas Handrujev tegevuslitsentside äravõtmist, pangaoperatsioonide piiramist ja muud taolist.

Keskpanga juht rõhutas, et kuritegelike struktuuridega seotud pankade arv on siiski üsna piiratud ning et samal ajal laieneb järjest suurte ja ausate pankade tegevus.

Tema kinnituse kohaselt on Venemaal praegu 50--100 panka, mis täielikult vastavad maailma standarditele. Need suhteliselt suured pangad teevad tihedat koostööd valitsusega, sest eriti Venemaal kehtib reegel, et pankadele on kasulik olla võimule ligemal.

Handrujev lubas, et keskpank korrastab võlgade tagasimaksmise süsteemi, lahendamaks likviidsusprobleeme, mis halvasid augustis pankadevahelise laenuturu. Kuna paljudel kommertspankadel on likviidsus- ja juhtimisraskusi ning neid vaevavad halvad võlad, siis peab keskpank tugevdama kogu pangasüsteemi, nentis keskpanga uus juht.

Hetkel kuum