12. veebruar 1996 kell 22:00

Kalapüük Põhjamerel loob endiselt pingeid

Konflikt teravnes kaks nädalat tagasi, mil Rootsi põllumajandusminister Margareta Winberg süüdistas Norrat omakasupüüdlikkuses ELiga peetavatel läbirääkimistel, mis toovat kahju Rootsi majandusele.

Margareta Winberg ähvardas Norrat, et ELi komisjon võib põllumajandustoodangu üle peetavad läbirääkimised blokeerida, kui too ei võta tagasi oma ettepanekut alandada käesoleval aastal Rootsi kalapüügikvoote Põhjamere Norrale kuuluvas osas.

Norras tekitas suurt pahameelt, et Rootsi, kelle seljataga on kogu Euroopa Liit, oma naabermaa vastu nii järsult sõna võttis. Põllumajandusministri esinemist nimetas Norra välisministeerium «megafonidiplomaatiaks». Norra peaminister Gro Harlem Brundtland süüdistas Rootsit, et too kasutab oma ELi liikmeksolekut Norrale surve avaldamiseks.

Rootsi kalapüügikvoodid Norrale kuuluvates vetes kinnitati 1977. a kompensatsioonina kaotatud kalavete eest seoses Norra kalapüügitsooni laiendamisega.

«Rootsi kalurid vajavad kindlustunnet, et kokkulepet ka edaspidi automaatselt pikendatakse,» lausus Rootsi kaubandusminister Mats Hellström. Ka tema Norra kolleegi Grete Knudseni arvates peaks kokkulepe alaliselt jõusse jääma. Kvootide kohta lausus ta, et välja püüda ei või rohkem, kui meri lubab. Helsströmi meelest võiks mõne kalaliigi püügikvooti siiski suurendada.DI

Hetkel kuum