25. veebruar 1996 kell 22:00

Kirikumehed äri teenistuses

Teisipäeval teatas Konstantinoopoli patriarhaat, et võtab enda alluvusse Eesti apostliku õigeusu kiriku. EAÕK hakkab esialgu alluma Soome õigeusklike peapiiskopile Johannesele. Moskva patriarhaadile see ei meeldi ning ta on ähvardanud oma sajanditepikkused suhted Konstantinoopoliga katkestada.

Esmapilgul näib, et tegemist on eesti-vene kirikutüliga, kus soomlased ulatasid meile sõbrakäe. Asi tundub olevat aga keerulisem ja majanduslõhnalisem. Nimelt on Äripäeva andmetel Venemaa president Boriss Jeltsin hiljuti kirjutanud alla ukaasi, milles nähakse ette läbi Eesti mineva Vene transiidi olulist piiramist. Üks põhjusi sellise otsuse taga võib olla ka soov maksta kätte Eestile selle eest, et ta soovib Moskvalt õigeusu monopoli ära võtta. Soomlaste roll oleks sellise põhjenduse korral vägagi peen. Soome saaks endale need Vene transiidivood, mis Eestil Jeltsini otsuse elluviimisel saamata jääksid.

Hetkel kuum