26. veebruar 1996 kell 22:00

Saadikud tööle

Riigikogu juhatus on reformierakondlasest juhatuse esimehe Toomas Savi suu läbi avaldanud soovi asuda tasustama riigikogulasi vastavalt nende tööpanusele. Äripäev toetab ideed sajaprotsendiliselt.

Äripäeva hinnangul on riigikogus olevast 101 saadikust umbes veerand võimeline ise seadusloome protsessis osalema ning midagi loovat algatama. Enamik saadikuid meenub oma valijatele aga riigikogu vaba mikrofoni kaudu «head uut aastat» sooviva heatahtliku rõõsa olemisega riigikogulasena. Kui sedagi. Rahvaasemike ja otsustajate kohta on seda kahtlemata vähe.

Inimest peab tööle motiveerima. Olenemata sellest, kas ta ka midagi asist teeb, saab riigikogu saadik praegu kindlalt 9000 krooni oma tasku, pluss esinduskulud jne. Ainult missioonitundest tulenevat motivatsiooni Äripäev ei usu. Palga tööpanusest sõltuvusse panek on kasulik tööandjale, s.o Eesti riigile, rahvale ja ka saadikule endale. Äripäev loodab, et riigikogu juhatuse soov ei sumbu riigikogujate halli massi.

Hetkel kuum