7. märts 1996 kell 22:00

Narvas on säilinud nõukogude eksootika

Kui paluda Narva ettevõtete juhtidel meenutada paiku, kuhu nad oma külalised meeleldi viiksid, tunduvad keskealised firmajuhid elavat mälestustes. Veel mõned aastad tagasi edukalt tegutsenud söögi- ja lõbustuskohad on langenud nii pankroti kui kahtlaste jõudude ohvriks. Vääriline asendus aga sünnib aeglaselt.

Soliidsetest einestamisvõimalustest nimetati enim kohvikut Narva. Nelja küsitletu sõnul on see ainus koht Narvas, kuhu võib äripartneri viia. Kohvik on äsja remonditud, interjöör kena, kuigi teenindus veidi aeglane. Ärilõunale võib minna ka Rondeeli või Baltika restorani. Firmajuhid kurtsid üksmeelselt, et restoranides ei ole mõeldud seltskonna eraldumise võimalusele, ka taustamuusika on enamikus kohtades liiga valju, teeninduse tase ei anna võrrelda pealinna, Tartu või Pärnu samalaadsete paikadega. Suviti eelistatakse Narva-Jõesuu söögikohti.

Argilõunal käiakse töökoha lähedal sööklas või kodus. Kes on siiski sunnitud väljas sööma, läheb maitsvat lõherooga pakkuvasse Germani pubi. Seal on tõenäoliselt kõige suurem õllevalik Narvas. Veel nimetati Martinsi kohvikut, Neste bensiinijaama kohvikut, rahuliku õhkkonnaga Regati restorani ja Narva kindluses asuvat restorani Rondeel, mis teenindab vaid ettetellimise puhul. Siiski pole Narva eksootikavaene -- tänaseni töötab restorane, kus nii interjööris, teeninduses kui toitude kvaliteedis valitseb tõeline 1970. aastate hõng.

Eeskujuliku varustusega sportimisvõimalusi ei ole Narvas palju, ehkki firmajuhid teavad jõu- ja poksisaaliks ümber ehitatud kortereid või bürooruume. Arvestatavaim on Narva kultuuri- ja spordikeskus Energeetik jõu- ja aeroobikasaali, palliplatsi ning Narva ainsa ujulaga. Rõhutati sauna olemasolu.

Ööklubidest juhib kesklinna Geneva. Järgnevad Narva-Jõesuu Riviera ja Energeetiku klubi. Rivieraga võrreldes väiksemas Genevas on korralik valgus- ja helitehnika. Aeg-ajalt esinevad seal ka kuulsad vene ansamblid. Riviera on ööklubiks ümber kohandatud spordisaal. Üle 30aastased firmajuhid eelistavad diskobaarile hubast õhtut restoranis.

Tundub, et perega pole Narvas nädalavahetusel midagi ette võtta, söömaskäimise kommet narvakatel ei ole. Küll aga tegutsevad Energeetikus huvialaringid lastele.

Majutusvõimalusi on söögikohtadega võrreldes rohkem, ehkki nende seisund on kehvapoolne. Kui suvel eelistatakse maalilise ümbrusega Narva-Jõesuud, siis talvel valitakse kõrgema hinnaklassiga hotell Vanalinn või remondijärge ootav keskpärane hotell Narva. Vanalinna kasuks otsustab soodne asukoht, saun ning heas mõttes tagasihoidlik teenindus.

Kultuuriobjektidest mainiti enim Narva kindlust, kus lisaks näituste eksponeerimise võimalustele on hea akustikaga kammersaal. Klassikalise muusika kontsertide hulga üle ei kurdeta, küll aga nurisetakse teatrielamuste puudumise üle. Teatrisse võib sõita Rakverre.

Hetkel kuum