12. mai 1996 kell 22:00

Soome postimüügifirmad hakkavad avastama Venemaa võimalusi

Maikuus alustab Vene turul tegevust Ellos, samasuguseid plaane peavad teisedki suured Soome postimüügifirmad.

Projekti arvelduste eest vastutab postiteenistuse Peterburis tegutsev tütarfirma Logistic Mail koostöös kohaliku pangaga, ostude eest tasutakse rublades. Soome poolel korraldab maksete laekumist Postipankki.

Seni on postimüüki Venemaal takistanud ebakindlus kaupade kliendini jõudmise suhtes. Paari aastaga loodetakse koostöös Vene postiga luua usaldusväärne kaupade ja maksete liikumise süsteem. Postimüügifirmad loodavad, et Venemaa on viimaste aastatega suutnud posti kulgemisega seotud riskid miinimumini viia.

Esialgu kavatseb Ellos postimüüki Venemaal vaid testida, alustades riideesemete müügist. Enne turule minekut on plaanis trükkida ka venekeelne müügikataloog.

Ka Anttila on tegevdirektor Jorma Lilja sõnul Vene turust väga huvitatud ning ettevalmistused turule minekuks on tehtud. «Kui postimüük Venemaal funktsioneerima hakkab, on see turg, mida on kaua oodatud,» ütles Lilja.

Kui Anttila otsustab laiendada tegevust Peterburis, minnakse sinna kogu tootevalikuga.

Peterburis kavatsevad tegevust alustada ka Hobby Hall, Biltema ja TV-Shop. Soome post peab läbirääkimisi Norra ja Rootsi postiettevõtetega tegevuse laiendamise üle. Võimalik on, et ka teised Põhjamaade postimüügifirmad hakkavad kasutama Soome kanaleid.

Venemaa turu suhtes on Soome postimüügiettevõtteil suured lootused Eesti kogemusele tuginedes. Postimüügi algusaastal Eestis (1992) oli tellimusi vaid mõnisada. 1995. a aga ulatus tellimuste arv poole miljonini. Ainuüksi Anttila sai tellimusi 45 miljoni marga väärtuses.

Peterburi postimüügi käivitudes suurendatakse tellimuspunktide arvu. Kui Peterburi turgu on tundma õpitud, kavatsevad Soome postimüügifirmad edasi siirduda Moskva turule. STT-ETA-BNS

Hetkel kuum