13. mai 1996 kell 22:00

Kas mitmes valdkonnas tegutsemine võib tuua edu?

Võib tagada, võib mitte tagada. Oleneb sellest, kui edukalt tegutseda. Pindi grupil läheb hästi, sest üldjoontes on meil üks tegevusvaldkond ja see on investeerimine. Aga investeeringuid teeme muidugi erinevatesse valdkondadesse.

Ühest küljest on tegevuse hajutamine mingi riskifaktor, teisest küljest aga, kui investeerida edukatesse ettevõtetesse, siis pole vahet, millisel alal firma tegutseb.

Makarovi firmade näide on klassikaline õhumüügifenomen. Tema on ainult hea jutuga oma firmasid finantseerinud.

Pindil on mitmeid tütarfirmasid. Näiteks Pindi Väärtpaberi AS tegutseb oma kitsal alal ja selles ni?is on ta olnud edukas. Ja lisaks, kui need firmad suudavad sünenergia efekti tekitada, siis on sellest ka omanikule kasu. Pindi grupi firmadest tõid eelmisel aastal kasumit ligi pooled, sest osa tütarettevõtteid on veel turule sissesöömisstaadiumis. Kogu grupp on siiski kasumis.

Me oleme niisuguses arengustaadiumis, et me uusi tegevusalasid enam juurde ei võta. Kui me teeme mingisuguseid investeeringuid, siis töötavatesse ettevõtetesse, kus juhtimisprobleeme ei ole.

Kui kõik on kontrolli all, siis võib ka mitme asjaga tegeleda. Kui ma paar aastat tagasi Ösel Foodsi tulin, siis tundus ka mulle, et kõik ei ole kontrolli all ja kõik süsteemid ei toimi veel iseseisvalt. Nii nagu ideaalis tahaks, ei toimi need ka praegu. Aga see oli ka minu tööletulemise tingimus, et panna olemasolevad süsteemid toimima, enne kui arendada mingit tegevust muudel aladel. Ma ei saanud seda vastutust võtta.

Tegelikult on meilgi mitu valdkonda, aga kõik need on siiski toiduainetööstuses. Toodame karastusjooke, kontsentraate. Lähiajal peaks käivituma seenekasvatus, meie ettevõttest on välja kasvanud maasikakasvatus. Viisime sellegi eraldi firma alla, kuigi omanikud on kõikidel firmadel samad. Samas on riskitegur Venemaa-kaubanduses suur, Eestimaal on see stabiilsem, kuid turg on väiksevõitu.

Kahjuks ma ei ole osanik Öselis. Mul on sportlik huvi see asi siin järje peale viia. Ausalt öeldes oleks ma hea meelega omanik. Kui keegi pakuks, olen nõus kasvõi 50 protsenti firmast ära ostma, sest ma tean, millises seisus on firma. Kui ettevõte oleks teistsuguses olukorras, siis ma seda juttu ei räägiks ja omanik olla ei tahaks.

Hetkel kuum