22. mai 1996 kell 22:00

Hansapank sai Põlva Piima suuraktsionäriks

Enn Soku sõnul suurendati teise 2,15 miljoni krooniga Põlva Piima aktsiakapitali mulluse kasumi arvel. Pärast aktsiate ostu sai Hansapangast ASi Põlva Piim 40% aktsiate omanik ning suurima hääleõigusega osanik.

Sokk märkis, et sihtemissiooni Hansapangale tingis vajadus tasuda erastamisagentuurile ettevõtte viiemiljoniline ostusumma. «50 protsenti ehk 2,5 miljonit on meil õigus tasuda EVPdega,» selgitas ta. «Seaduse kohaselt saaks seda tasuda siis, kui ettevõtte aktsiakapital suureneb 2,5 miljonit krooni.»

Kuna erastamisagentuurile on tarvis maksta aga kokku 5 miljonit krooni, siis otsustati Soku sõnutsi, et aktsionäridelt pole mõtet täiendavalt 2,5 miljonit krooni kokku korjata, küll aga võiks kaasata uue aktsionäri.

«Hansapank on olnud meie kreeditor juba viis aastat,» möönis Sokk. Tema väitel pärinevad kõik Põlva Piima viimaste aastate laenud just Hansapangast.

Kuna ka tulevikus soovib Põlva Piim saada pangalaenu, siis Hansapanga osalemine kombinaadi aktsionärideringis annab võimaluse soodsamateks laenutingimusteks, kinnitas Sokk.

Hansapanga juhatuse liikme Indrek Neivelti sõnul on Eesti piimatööstuste toodang võrreldes sotsialismiajaga kaks korda vähenenud ning tekkinud on suured ülevõimsused. «Põlva Piim pakkus meile tulla osanikuks, et me saaksime osa igapäevastest probleemidest,» lausus ta. «Ühest küljest, kuidas muutuvad piima hinnad, teisest küljest, kuidas on mõjutatud eksport.»

Neivelt märkis, et panga jaoks ei ole piimatööstuse aktsiate omandamine niivõrd portfelli-, kuivõrd just strateegiline investeering.

«See on ka näide, et me usume Eesti põllumajandusse ja töötlevasse tööstusesse,» lausus ta.

Neivelt tunnistas, et tänu pikaajalisele koostööle Põlva Piimaga saab piimakombinaat juba praegu Hansapangaga väga häid laenulepinguid sõlmida, tulevikus muutuvad tingimused aga veelgi soodsamaks.

ASi Põlva Piim 1995. aasta käive ulatus 366 miljoni kroonini, ettevõtte kasum oli 6 miljonit krooni.

Enn Soku ütluse kohaselt jaguneb 60% ettevõtte aktsiapakist piimatootjate ning ettevõtte töötajate vahel enam-vähem võrdselt.

Hetkel kuum