13. juuni 1996 kell 22:00

Tolliamet süüdistab kütusefirmat Neste maksupettuses

Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu ütles eile, et osaliselt Nestele kuuluvast Transoili tollilaost oli vormistatud Ukrainasse 39 kütuse taasväljaveo deklaratsiooni, kütus aga Eestist välja ei läinud.

14.--31. maini pidi vormistatud kütus piiri ületama Ikla tollipunkti kaudu, kuid ei läinud sealt välja, märkis Toomas Udu.

Neste Oil Eesti ASi hulgimüügijuht Rain Talmar ütles, et Neste ei ole Tallinna tolliinspektuuri avastatud maksupettuse eest vastutav.

Talmar selgitas, et firma kasutab kütuse müügil nn FCA printsiipi, mille kohaselt lähevad kauba omand ja sellest tulenevad vastutus ja õigused müügi momendist üle ostjale ja ostu garanteerinud printsipiaalile.

Kütuse omanikuks on deklaratsioonil märgitud Soome kontserni Neste tütarfirma AS Neste Oil Eesti, kauba veo tollilaost Ikla piiripunktini garanteeris printsipiaalina AS Doltrix, kellel omakorda oli Innovatsioonipanga garantii.

Pärast tollilaost väljaminekut ei kuulunud kaup Talmari kinnitusel enam Nestele, vaid selle uuele omanikule. Ta lisas, et ka Doltrixil peab olema leping kauba saajaga ning selle tingimused pole Nestele teada.

Kui Doltrix ei suuda kauba taasväljavedu tõestada, peab ta ka maksud maksma, lisas Talmar.

Kõrvale on hoitud 1 536 424 krooni aktsiisi tasumisest ja 845 680 krooni käibemaksu tasumisest, ütles Udu.

Teisipäeval tegi toll Doltrixile, kes garanteeris väljaveo, ettekirjutuse. Juhul kui firma ei tasu ettekirjutuse näidatud makse, esitab toll nõude Innovatsioonipangale.

ASi Estonian Transoil aktsiatest kuulub 55 protsenti Soome Neste OY-le ja 45 protsenti RE-leEesti Kütus. BNS

Hetkel kuum