31. juuli 1996 kell 22:00

Suured lihatööstusettevõtted on sulgenud oma tapatsehhid

Ausna lausus, et Tartu lihakombinaadil ei tasunud ära tapatsehhi töö madalal koormusel, kui nädalas töötati vaid üks, kaks või kolm päeva. «Igaüks valib endale majanduslikult tasuvama tee,» selgitas ta ettevõtte otsust alates eilsest tapatsehh sulgeda.

Tallinna lihatööstuse peadirektor Urmas Sannik ütles, et Tallinnas lõpetati loomade tapmine nädala eest. «Ta on meil peatatud, kuna ei ole ressurssi, mida tappa,» möönis ta.

Sannik tõdes, et viimase kahe kuuga on ettevõtte müük võrreldes aprilliga langenud 40% 6,5 miljoniliselt kuukäibelt 5 miljonile.

Lihakauba müügi märgatavat langust viimasel kuul tunnistas ka Adavere lihatööstuse tegevdirektor Harri Nukke, kelle sõnul käib kombinaatide vahel tugev heitlus selle peale, kes sealiha endale saab. Toormepuudusest tingituna maksavad lihavabrikud sealiha kilo eest hetkel tublisti üle. Kui veel paari kuu eest sai sealiha kätte 19 krooniga kilo, siis praegu ei alusta seakasvatajad alla 23 krooni kilo eest üldse juttugi, nentis Nukke.

Nii Urmas Sannik kui ka Aare Ausna kinnitasid aga, et nende juhitavaid tööstusi ülemaksmine ei puuduta, kuna nemad seda ei poolda. Ausna sõnutsi kavatseb Tartu lihakombinaat senisest enam hakata liha sisse vedama Leedust, Poolast, Ungarist ja Taanist.

Rakvere lihakombinaadi peadirektor Peeter Maspanov möönis, et kuigi üldiselt on täheldatav sigade arvu järsk kahanemine, varub Rakvere lihakombinaat endiselt kogu toorme Eestist, makstes kilo eest 20 krooni. «Me oleme arvamusel, et ülemaksmine midagi ei anna, kallima toodangu realiseerimisega võib aga tekkida raskusi,» lausus Maspanov. «Kui enam muid variante ei ole, tuleb hakata ka sisse tooma.» Maspanovi sõnul oli juuni lõpus Eestis veel 370 800 siga, prognooside kohaselt langeb sigade arv 300 000 peani.

Rakvere lihakombinaadi juunikäive oli 45,5 mln krooni. Tartu lihakombinaadi kuukäive on püsinud stabiilselt 5 miljoni krooni juures. Tallinna ja Tartu tapatööstuste sulgemise järel jäävad arvestatavate tapatsehhidena Eestis alles Rakvere, Valga, Adavere ja Saaremaa.

Hetkel kuum