• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suured lihatööstusettevõtted on sulgenud oma tapatsehhid

  Ausna lausus, et Tartu lihakombinaadil ei tasunud ära tapatsehhi töö madalal koormusel, kui nädalas töötati vaid üks, kaks või kolm päeva. «Igaüks valib endale majanduslikult tasuvama tee,» selgitas ta ettevõtte otsust alates eilsest tapatsehh sulgeda.
  Tallinna lihatööstuse peadirektor Urmas Sannik ütles, et Tallinnas lõpetati loomade tapmine nädala eest. «Ta on meil peatatud, kuna ei ole ressurssi, mida tappa,» möönis ta.
  Sannik tõdes, et viimase kahe kuuga on ettevõtte müük võrreldes aprilliga langenud 40% 6,5 miljoniliselt kuukäibelt 5 miljonile.
  Lihakauba müügi märgatavat langust viimasel kuul tunnistas ka Adavere lihatööstuse tegevdirektor Harri Nukke, kelle sõnul käib kombinaatide vahel tugev heitlus selle peale, kes sealiha endale saab. Toormepuudusest tingituna maksavad lihavabrikud sealiha kilo eest hetkel tublisti üle. Kui veel paari kuu eest sai sealiha kätte 19 krooniga kilo, siis praegu ei alusta seakasvatajad alla 23 krooni kilo eest üldse juttugi, nentis Nukke.
  Nii Urmas Sannik kui ka Aare Ausna kinnitasid aga, et nende juhitavaid tööstusi ülemaksmine ei puuduta, kuna nemad seda ei poolda. Ausna sõnutsi kavatseb Tartu lihakombinaat senisest enam hakata liha sisse vedama Leedust, Poolast, Ungarist ja Taanist.
  Rakvere lihakombinaadi peadirektor Peeter Maspanov möönis, et kuigi üldiselt on täheldatav sigade arvu järsk kahanemine, varub Rakvere lihakombinaat endiselt kogu toorme Eestist, makstes kilo eest 20 krooni. «Me oleme arvamusel, et ülemaksmine midagi ei anna, kallima toodangu realiseerimisega võib aga tekkida raskusi,» lausus Maspanov. «Kui enam muid variante ei ole, tuleb hakata ka sisse tooma.» Maspanovi sõnul oli juuni lõpus Eestis veel 370 800 siga, prognooside kohaselt langeb sigade arv 300 000 peani.
  Rakvere lihakombinaadi juunikäive oli 45,5 mln krooni. Tartu lihakombinaadi kuukäive on püsinud stabiilselt 5 miljoni krooni juures. Tallinna ja Tartu tapatööstuste sulgemise järel jäävad arvestatavate tapatsehhidena Eestis alles Rakvere, Valga, Adavere ja Saaremaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Investori kogemus: kriisiks valmistumisel võib kaotada palju rohkem
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.