7. august 1996 kell 22:00

Kas turgude tegevuse piiramine on põhjendatud?

Kui jaekaubanduses te-gev inimene arvan ma, et turukaubandust tuleb korrastada. Valitsuse sellesuunalist tegevust saab ainult tervitada.

Loomulikult on minu huvi, et turgudel ei oleks nn musta kaupa. Ma näen hulgiostjana, mis hinnaga tuleb kaup hulgiladudest poodi ja mis hinnaga müüakse seda turul. Siin on väga suured hinnakäärid ja need ei saa tekkida muudmoodi, kui et kaup on riiki toodud ebaseaduslikult või maksud jäetud maksmata.

Turg olgu eelkõige koht, kus talupidajad ja teised, kellel on oma kodumajapidamine, saaksid müüa oma toodangut: juurvilja ja puuvilja, lilli ja liha. Liha müümine on ka muidugi küsitav, sest arvatavasti tekib probleeme säilitamistingimustega.

Turukaupmehed võivad ju muidugi väita, et jaekaubandus on ise sageli see must lammas, kes tegeleb musta kaubaga ja peseb musta raha.

Loomulikult on olemas igasuguseid segase taustaga keldripoode. Aga ma olen veendunud, et suured kauplused ja kaupluste ketid musta kauba müümisega ei tegele.

Valitsuse kavatsus haka-ta turgudel kaubandust korrastama võrdub ämbrisse astumisega. Ma olen turgudega tegelenud kümmekond aastat, samuti on mul mõned kauplused. Ma ei näe vajadust, et praegu turul müüdavad kaubad suunata kauplustesse ja müüa neid seal kahekordse hinnaga, kui turult saab täpselt sama kauba poole odavamalt kätte. Turgude ründamise taga on üksikute inimeste ambitsioonid, et saada tunduvalt rohkem raha.

Jaekaupmeeste süüdistused, nagu oleks turul vaid must kaup, on tihti alusetud. Muidugi saame me odavamalt müüa, sest võtame hulgiladudelt näiteks arbuuse korraga kümme tonni, mitte paarsada kilo, nagu suuremad kauplused. Kümne tonni pealt saab aga juba 10--15 protsenti hinnaalandust, mida kaupmees ei saa endale aga kahesaja kilo juures lubada. Nii et siin pole midagi imelikku, et turul kaup odavam on.

Ma ei usu, et inimesed, kes tegelevad kaubandusega, nendest nüanssidest aru ei saa. Nad teavad seda kõike. Asi on lihtsalt selles, et jaekaupluste kasumid on väga suured ja nii on muidugi kasulik, kui kaup turult poodidesse voolaks.

Ma arvan, et terve mõistus võidutseb. Siin on teisigi ämbrisseastumisi olnud, kuid au Tiit Vähile, kes on asjast aru saanud ja tobedused ära muutnud.

Hetkel kuum