11. august 1996 kell 22:00

Lühiuudised

Riigi maksuametile laekus 1995. a kohta kokku 292 485 üksikisiku tuludeklaratsiooni, millest 88 678 olid ühisdeklaratsioonid.

«Kokku oli deklareerijaid seega 381 163,» märkis maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd.

Ümberarvutamise tulemusena on maksuametid kirjutanud välja juurdearvestusi ehk aasta jooksul oli tulumaksu jooksvalt kinni peetud vähem võrreldes maksukohustusega 55,8 mln kr eest. Tagasimakseid on aga maksuametid teinud 108,5 mln krooni ulatuses.

1995. a riigieelarve, mis nägi ette 1,8 mld krooni laekumist üksikisiku tulumaksust, täitus 94,4%. Üksikisiku tulumaksust laekus 1,7 mld krooni. ÄP

Reformierakond ja Isamaaliit kinnitavad, et pole rahul praegu kehtiva tulumaksu seadusega ning kavatsevad sügisel esitada valitsusele uued ettepanekud tulumaksu seaduse muutmiseks.

«Me lihvime praegu oma seadust,» teatas reformierakondlane Jürgen Ligi, et nad pole loobunud kavatsusest vabastada ettevõtted tulumaksust. Ligi sõnul on neil valmimas hea seaduseelnõu, mis on rakendatav ja vastavuses äriseadustikuga.

Isamaalane Toivo Jürgenson teatas, et neilgi on tulumaksuseaduse muutmise ettepanekud. Perspektiivseim lahendus on tema sõnul vähendada tulumaksumäära mõni protsent, paralleelselt ettevõtteile ja üksikisikuile, nt pakkus Jürgenson, et üksikisiku tulumaks jääks 26% peale ja ettevõtte tulumaksu vähendataks 15%le. ÄP

Hetkel kuum