11. august 1996 kell 22:00

Soros ründab Hongkongi dollarit

Hongkongi dollar on olnud seotud USA dollariga kursiga 7,80 +/--1% alates 1983. a. Tegemist on ühe keskse tehinguga Hongkongi majanduspoliitikas ning olulise teguriga, mis on kaasa aidanud riigi stabiilsele ning kiirele finantsarengule.

Seotus USA dollariga tähendab aga ka seda, et Hongkongil tuleb järgida USA intressimäärade liikumist ka siis, kui see konjunktuuri seisukohalt ei ole õige ega vajalik. Märgid sellest, et USA intressid võivad tõusta, toovad tavaliselt kaasa kiire kursilanguse Hongkongi börsil.

Praegu ei ole piirangud vajalikud, isegi kui majanduskasv on 5% nii tänavu kui järgmisel aastal ning inflatsioon 6--7%. Kõrges inflatsioonimääras ei nähta probleemi -- tootlikkuse kiire kasv majanduse konkurentsile avatud osas ei lase konkurentsivõimel langeda.

Georg Soros spekuleerib sellega, et Hongkongi valitsus lõpetab valuuta seotuse USA dollariga, et mitte järgida USA intressi tõstmist ning takistada sellega kiire kasvu jätkumist.

George Mellon, Aasia suurima fondihalduri Regent Pacific Group juht usub, et Georg Sorosel võib plaan korda minna.

Ajaleht teatab, et Regent Pacific Fund on loobunud miljardilisest investeeringust Hongkongi, arvestades võimaliku rünnakuga Hongkongi valuutale Georg Sorose ning teiste spekulantide poolt.

On ka neid, kes rünnaku õnnestumisse ei usu. «Las proovivad,» ütles Sam Lau, Baring Asset Managementi analüütik Hongkongis. Lau ei usu, et üks või mitu suurspekulanti suudaksid Hongkongi dollarit kukutada.

Hongkongi keskpanga reservid ulatuvad 60 miljardi dollarini, mida võib vajadusel käiku lasta. Peale selle on Hiina keskpanga esindajad teatanud, et soovivad valuuta seotuse USA dollariga säilitada ka pärast Hongkongi taasühendamist Hiinaga tuleva aasta suvel. Ka on Hiina lubanud Hongkongi dollarit oma reservidega toetada. DI

Hetkel kuum