13. august 1996 kell 22:00

Briti keskpank taunib valitsuse rahapoliitikat

Lähiajal otsest ohtu ei ole. Praegune inflatsioonitase 2,8% võib veel mõnevõrra langedagi. Kuid Bank of England arvestab sellega, et eratarbimise kasv toob sügisel ning järgmisel aastal kaasa majanduse olulise elavnemimise. Selle tulemusel võib inflatsioon aasta või paari pärast ületada valitsuse poolt maksimumiks seatud 2,5% piiri.

Bank of England hoiatab rahandusminister Kenneth Clarki intressi alandamise eest poliitilistel kaalutlustel. Pank ei pooldanud baasintressi alandamist juuni alguses 6 protsendilt 5,75 protsendile. Kardetakse, et enne valimisi võib rahandusminister intressi veelgi alandada. Üheksa kuud enne parlamendivalimisi on Clarkil raske järgida Bank of Englandi soovitust ning baasintressi tõsta.

Suurbritannia keskpanga hinnangul on riigi majanduses täheldatavad mitmed inflatsiooni hoogustavad tegurid, nagu rahamassi suurenemine, kiire nõudluse kasv ning valitsuse kasvav laenuvajadus.

Valitsuse jaoks on probleem see, et nõudluse kasvu taga on eelkõige eratarbimise suurenemine. Valimiste eel on mõeldamatu seda tagasi hoida just siis, kui majapidamiste nn feel good factor ehk heaolufaktor on naasnud.

Viimast kinnitab muu hulgas ka shampanjamüügi suurenemine 10% võrra möödunud aastaga võrreldes. Nõudmine Porsche 911 järele lööb tänavu rekordi. Daamid kulutavad kallile aluspesule enam kui kunagi varem. DI-KL

Hetkel kuum