13. august 1996 kell 22:00

Ukraina ja IMF arutavad rahareformi

Ukrainast saaks esimene riik, mis kasutab IMFi eelmisel aastakohtumisel heaks kiidetud mehhanismi, mis kindlustab välisinvestoreid valuutakursi drastiliste kõikumiste vastu.

Ukraina valitsus võttis hiljuti vastu poliitilise otsuse võtta riigis rahaühikuna kasutusele grivna senise karbovanetsi asemel, mis paljude jaoks on kujunenud hüperinflatsiooni sümboliks: päts leiba maksab 100 000 karbovanetsit (10 krooni).

Mullu loobuti valuutareformi plaanist inflatsiooni hoogustumise tõttu suvel. Tänavu on see juunis-juulis püsinud 0,1 protsendil.

Suurenev kapitali juurdevool ning range rahapoliitika on karbovanetsit tugevdanud.

Ukraina põhilised majandusnäitajad on jätkuvalt nõrgad. I poolaastal langes SKT 8,7% ning lääne analüütikud leiavad, et madal inflatsioon ning tugev valuuta jäävad illusiooniks, kui majandus peagi kasvama ei hakka. Järgmises laenukokkuleppes asetab IMF enam rõhku erastamisele, maksureformile ning investeerimisreeglite täiustamisele. FT

Hetkel kuum