• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühiuudised välismaalt

  Venemaaa aserahandusministri Mihhail Kasjanovi sõnul esitab rahandusministeerium aasta lõpuks graafiku, mille alusel toimub endise NSV Liidu võlgade tasumine välisfirmadele.
  Kasjanov naases äsja Londonist, kus peeti läbirääkimiste esimene voor välismaiste äriettevõtete võlgade klaarimiseks, mis moodustavad ühtekoku 4 mld dollarit. Venemaa leppis 600 lääne kommertspanka esindava kreeditori Londoni klubi 35 mld dollari suuruse võlakohustuse restruktureerimises kokku tänavu juuli algul ning kreeditorriikide Pariisi klubi 42 mld dollarilise võla osas eelmise aasta lõpul.
  Venemaa summaarne välisvõlg ületab 120 mld dollarit, sellest 103 mld dollarit langeb endise NSV Liidu võlgade arvele. BIZNES-TASS-ETA
  ITT Sheraton Corp avas Varssavi kesklinnas 350toalise luksushotelli. Tegemist on kompanii seni suurima investeeringuga Euroopasse. 16% 80 mln dollarilisest hotellist kuulub Varssavi linnale.
  ITT Sheraton loodab ehitada veel hotelle nii Poolas kui mujal Ida-Euroopas. Kompanii on nimetanud hotellide avamist Krakovis, Prahas ja Budapestis. Peale Varssavi hotelli on Sheratonil hotell Sofias ja Zagrebis.
  Kompaniile kuulub üle 400 luksus- ja keskklassi hotelli 61 riigis. Firma läinudaastane käive oli 4 mld dollarit. AP-BNS
  Saksa kindlustusfirma Alte Leipziger Versicherung AG ostis 49% Vene vara- ja kahjukindlustusfirma RUSS aktsiatest.
  RUSSi peaaktsionär on kompanii asutaja Vladislav Reznik, kes on riikliku kindlustuskompanii Rosgosstrahh juhatuse esimees.
  Alte Leipziger on Ida-Euroopas aktiivne alates 1991. a. Firmal on ühisettevõtted või tütarfirmad Eestis, Lätis, Leedus, Valgevenes, Poolas ja Kaliningradis. Firmale kuulub 15% Eesti elukindlustusfirma BICO aktsiatest ning BICO Life aktsiate kontrollpakk. Ida-Euroopa kompaniid tõid 1995. aastal preemiatulu 80 mln Saksa marka ning tänavu peaks summa kasvama 100 mln margani. REUTER-BNS
  Rahahädas Bulgaaria valitsus pani müüki 15 suurt riigifirmat. Analüütikute hinnangul on tegemist julgeima sammuga erastamise teel pärast kommunismi kokkuvarisemist.
  Peaminister Zhan Videnov loodab müüa sada protsenti firmade aktsiatest enne aastavahetust umbes miljardi dollari eest.
  Erastamisele lähevad seitse suurt keemiafirmat, kaks metallurgiatehast, kaks laevaehitusfirmat ja neli masinaehituskompaniid.
  Erastatavate ettevõtete hulgas on Sodi tehas Devnja lähedal, mis annab umbes 10 protsenti maailma kaltsineeritud soodast, riigi suurim vasesulatustehas Pirdopis ja suurim masinaehitusettevõte Balkancar Holding. AP-BNS
  Läti ärilehe Dienas Bizness andmeil oli Lätis 1. septembri seisuga registreeritud 95 500 töötut, mis moodustab 7,1% majanduslikult aktiivsest rahvastikust. Sealjuures oli rohkem kui kuus kuud tööta 46 700 ning rohkem kui aasta 25 400 inimest. Naiste osakaal tööotsijate seas moodustas 53%. LETA-ETA
  Hõbeda hind maailmaturul kukkus viimase 19 kuu madalaima tasemeni, kuna pakkumine on kasvanud ning nõudlus väike.
  Hõbeda detsembrilepingute hind langes reedel New Yorgis 4,863 dollarini untsist, Londonis maksis unts hõbedat esmaspäeva pärastlõunal 4,88 dollarit. Seega on hõbe langenud alla psühholoogiliselt määrava 5 dollari piiri. Viimati oli hõbe nii odav möödunud aasta 29. märtsil. AP-BNS
  Soome meditsiinitarvikute ja farmaatsiakontsern Tamro laiendab tegevust Põhjamaades, ostes Norra laboritoodete perefirma Heigar & Co. Norra firma ostja on suvel Tamro omandatud Rootsi Labassco.
  Heigari mullune käive oli umbes 75 miljonit krooni. Kompaniis töötab 24 töötajat. Heigari turuosa Norra laboritoodete turul on peaaegu 10%. Rootsi Labassco turuosa on niisama suur. BNS
  Poolte Läti tehaste tehniline varustus ei vasta töökaitsenõuetele, mistõttu tehased tuleks sulgeda, leiab Läti töökaitseinspektsioon.
  Kõige rohkem eiratakse töökaitsenõudeid puidutöötlemisettevõtetes. Tänavu tööõnnetuse läbi kannatada saanud 146 inimesest töötas enamik puiduettevõtetes. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome pungil kirbuturg toob ülejäägi Eestisse
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.