• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Meri kindlustab raha sissevoolu

  «Meri on seni aidanud peletada psühholoogilisi tõkkeid, mis võivad takistada Eestisse investeerimist,» ütles Rootsi ekspordinõukogu direktor Eestis Toomas Käbin. Paljud Rootsi ärimehed on investeerinud Leedu asemel Eestisse, kuna Leedu presidendi Algirdas Brazauskasega seonduv kommunistlik minevik takistas ärisidemete loomist ida ja lääne vahel, lisas Käbin.
  John Wilson investeerimisfirmast Hansa Invest ütles, et Meri tagasivalimine mõjutab otseselt välisinvesteeringute tegemist Eestisse. Telejaam CNN tegi mõni nädal tagasi uudise presidendivalimistest Eestis, kus Meri pearivaalile Arnold Rüütlile viidati kui endisele kommunistile. «Seda kanalit investorid jälgivad ja Rüütli valimist presidendiks oleks läänes vaadeldud kui üht sammu tagasi demokratiseerumise teel,» kinnitas Wilson.
  Ühe lääne suurriigi diplomaadi sõnul poleks suurriikide seisukohast olnud vahet, kes esitatud kandidaatidest oleks Eesti presidendiks saanud, kuna kõik nad pooldavad turumajanduse, välisinvesteeringute ja demokraatlike protsesside jätkumist. Pigem näitas Meri tagasivalimine nimetatud allika sõnul, et Eestis on demokraatlikud ja turumajanduslikud protsessid sedavõrd arenenud ja kindlad, et endisest kommunistist kandidaat valimistel kaotas.
  Eesti ekspordinõukogu esindaja Aare Puuri sõnul on raske mõõta, kuivõrd on Meri seotud demokraatlike ja turumajanduslike protsesside kiire arenguga Eestis. «Meri äratab tähelepanu,» ütles ta.
  «President on riigi müügijuht,» kinnitas Soome saatkonna kaubandusesindaja Timo Kienanen. Tema sõnul on nii Soome kui Eesti presidendi välisvisiidid toonud kasu paljudele ärimeestele, kes tipptasemel visiitide aupaistet on ära kasutanud soodsate ärisidemete loomiseks.
  Kienaneni sõnul suudab president riigi majanduse heaks kõige rohkem ära teha siis, kui ta valdab keeli ja oskab luua kontakte. Meril on need omadused olemas, lisas ta.
  «Kui kellelegi peaks Eestis antama tiitel suurim välisinvesteeringute kaasaja, peaks see olema Lennart Meri,» ütles välisinvesteeringute agentuuri peadirektor Jüri Sakkeus.
  Sakkeuse sõnul avab presidendi autoriteet ärimeestele uksi ja Meri on oma ülesandega hästi toime tulnud. Meri on võitnud välismaalaste seas usalduse, lisas ta. Teised presidendikandidaadid on välisriikides suhteliselt tundmatud ning nende tundmaõppimine oleks võtnud aega, väitis Sakkeus.
  Meri tagasivalimine garanteerib lähema viie aasta jooksul senise soodsa investeerimiskliima jätkumise, märkis John Wilson Hansa Investist. Investorid armastavad stabiilsust ja Meri tagasivalimine näitab, et Eesti on piisavalt stabiilne koht investeerimiseks, lausus ta.
  Toomas Käbini sõnul tähendab Meri jätkamine presidendina seda, et kui investoril on valida Eesti, Läti, Leedu ja Poola vahel, investeerib ta Eestisse siinse stabiilsuse ning majanduslike ja poliitiliste edusammude tõttu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.