Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Juunis kange alkoholi ekspordi litsentsist ilma jäänud Soome Primalco OY tütarfirma AS Ofelia toodangumaht tõusis augustis juuliga võrreldes 40 protsendi võrra, teatas eile firma peadirektori kohusetäitja Tomi Ovaska.
    Ovaska ütles, et ettevõtte tootlus on pärast kahe suvekuu skandaali ja juhtkonna vallandamisest olenemata tohutult kasvanud.
    Esmaspäeval kinnitas ettevõtte omanik ametisse Ofelia uue turundusdirektori, kelleks sai Evald Tärni. Ovaska selgitas, et Primalco juhtkond on välja valinud ka teiste Ofelia direktorite ametite täitjad, seni kestavad veel läbirääkimised töötingimuste üle. Ta kinnitas, et uued direktorid asuvad tööle õige pea. BNS
    Sõnumilehe peatoimetaja Ainar Ruussaar (29) asub 14. oktoobrist tööle uudisteagentuuri BNS peatoimetajana, jäädes samas tegevaks ka Sõnumilehe konsultatiivse organi juurde.
    Ruussaare aastane tööleping Sõnumilehega lõpeb oktoobri keskel.
    «Ainar Ruussaar on peatoimetajana olnud väga edukas,» ütles Sõnumilehe nõukogu esimees ja ajalehe üks omanikke Rein Kaarepere. «Ruussaare otsus asuda tööle BNSi peatoimetajana on tema isiklik valik ja me aktsepteerime seda,» lisas ta. BNS
    Venemaa teatas pühapäeval, et piirab järgmisest aastast järsult viina ja etanooli sissevedu, kaitsmaks kohalikke tootjaid.
    AS Remedia kommertsdirektor Sirje Potisepp ütles Venemaa otsust kommenteerides, et see kurvastab ettevõtet väga ja piirab kindlasti ekspordivõimalusi.
    Kui seitse aastat tagasi moodustas Venemaa osa Remedia toodangu väljaveost kuni 70 protsenti, siis mullu oli see langenud vaid kolme protsendini.
    Ofelia peadirektori kohusetäitja Tomi Ovaska sõnul on Venemaa sissevedu piirav otsus kahjulik eelkõige Venemaale endale, kuna seal pole nii suurel hulgal kvaliteetset piiritust, millest toota heal tasemel viina. BNS
    Majandusministri Mart Opmanni kutsel kogunevad täna Tallinnas Eesti majanduseksperdid, et arutada Eesti majanduskasvu võimalusi.
    Majandusministeeriumi pressiesindaja ütles, et peaküsimusena tuleb arutlusele, kuidas säilitada edukate majandusharude arengut ning kuidas pidurdada langust taanduvates majandusharudes ning muuta nende langus tõusuks.
    Arutelust on kutsutud osa võtma Ardo Hansson, Aavo Kokk, Jaak Leimann, Olev Lugus, Alari Purju, Teet Rajasalu, Janno Reiljan, Tiit Saat ning Erik Terk. BNS
    Eilses Äripäevas oli seoses pankrotistunud ASiga Figaro juttu sellest, et firma pankrotitoimkond on tunnistanud Ühispanga 18,6 miljoni kroonist nõuet, mis pankrotivara vähesuse tõttu jääb pangal ilmselt tagasi saamata.
    Kõnealusest 18,6 miljonist kroonist moodustab tagasisaamata laen 5,7 miljonit krooni ning intressid ja viivised 12,9 miljonit krooni. Ühispanga analüüsiosakonna juhataja Urmas Neetar märkis seda kommenteerides, et pank on need summad bilansist laenukahjumitena juba maha kandnud ning et sellest tulenevalt käsitab Ühispank mistahes võimalikku laekumist Figaro pankrotiprotsessi käigus tuluna. ÄP
    Viljandi suuruselt teine tööandja ja Eesti suurim ukse- ning aknatehas AS Viljandi Aken ja Uks käivitas sel nädalal saepurul ja puiduhakkel töötava katlamaja, millesse investeeriti 2,5 mln krooni.
    «Möödunud aastal maksime sooja eest 2,4 miljonit krooni ja leidsime, et firmale on igati kasulikum oma katlamaja rajada,» ütles ASi Viljandi Aken ja Uks müügidirektor Inno Valo. «Saame nüüd kogu ettevõttele vajamineva sooja oma tootmisjääkidest ja tänu sellele väärtustame 100% tehasesse tulevast puidust,» märkis firma peadirektor Olavi Liivandi.
    Puidujäätmetel töötava katlamaja tasuvusajaks on arvestatud 1,5 aastat. ÄP
    Homme selgub, kas Tartu linnavalitsus jagab konkursikomisjoni arvamust, kes valis eile Tartu Lille mäe haldushoone ehitaja viiest kandidaadist välja Tallinna firma ASi SRV Eesti Ehitus.
    Komisjoni liikme, ME Tartu Arhitektuuribüroo direktori Lembit Binsoli sõnul lähtusid nad otsust tehes riigihanke seaduse sättest, mis soovitab valida odavaima pakkumise. «SRV Eesti Ehituse pakkumus oli järgmisest 11 miljoni krooni võrra odavam,» täpsustas Binsol. «Linnavalitsus otsustab neljapäeval, kas ta kinnitab meie valiku või mitte.»
    Mitmed ehituskonkursist osavõtjad pidasid SRV Eesti Ehituse ligi 11 miljonit krooni väiksemat pakkumust ebareaalseks. Soomes viibiv SRV Eesti Ehituse peadirektor Egon Mats ütles konkurentide väidet kommenteerides, et nende firma pole harjunud ebareaalseid pakkumusi tegema. ÄP
    Läinud reedel Jõgeval uue omanikuga tegevust alustanud piimakombinaat on ainus omataoline terves piirkonnas ja pakub tööd mitmekümnele inimesele, ütles Jõgeva linna majandusspetsialist Aime Ründva. Uue omaniku leidmisega kadusid kartused, et seni kohalikule piimaühistule rendile antud kombinaat võib seisma jääda.
    Erastamise käigus ostis firma AS Eesti Taluvõi Jõgeva Piimakombinaadi 1,6 miljoni krooni eest. AS Eesti Taluvõi juhataja Igor Pankratov ütles ajalehele Vooremaa, et uus omanik võttis tööle praktiliselt kõik endised töölised. Piimasaaduste töötlemine kohapeal annab inimestele tööd ka tulevikus ning suurendab omavalitsuse maksuraha. Täna annab kombinaat tööd 35 inimesele.
    Piimakombinaadi tegevdirektori Matti Mehide sõnul kavatseb uus omanik piima ja või tootmisse investeerida veel ligikaudu pool miljonit krooni. tema sõnul on lähemas tulevikus kavas võtta kasutusele uued pakendid.
    Praegu toodab kombinaat 3,2protsendilise rasvasusega kilepiima, rõõska ja hapukoort ning võid. Tulevikus alustatakse 2,5protsendilise rasvasusega piima ning võipiima tootmist.
    Kombinaadis toodetud võid kavatsetakse müüa Peterburi, kus hinnatakse kvaliteetset Eesti toodangut. ÄP
    Eile toimuma pidanud oksjon Narva-Jõesuu hotelli Liivarand müümiseks jäi huviliste puudumise tõttu ära, ütles Narva kinnisvarabüroo juhatuse esimees Valeri Kois.
    Kois, kes on ühtlasi ka Liivaranna pankrotistunud omaniku, ASi Narvastroi pankrotihaldur, lausus, et pankrotitoimkond andis talle paar päeva aega läbirääkimiste pidamiseks hotelli vastu huvi tundnud firmadega, kes oksjonile ei ilmunud.
    Koisi sõnutsi tundis enne oksjonit hotelli vastu huvi üks kohalik firma ning üks Tallinnas tegutsev turismifirma. Oksjonil oli hotelli alghinnaks määratud 2,5 miljonit krooni.
    Ka üle kahe kuu tagasi toimunud oksjon kukkus ostjate puudumise tõttu läbi. Tol korral oli hotelli alghinnaks määratud 3,5 miljonit krooni. Kois tõdes, et mitmed tol korral hotelliga tutvumas käinud Vene firmad olid kohe nõus raha ära maksa, kuid kui jutt jõudis piiri- ja viisaküsimusteni, jäi jutt pooleli. «Kuni piir on kinni ja Peterburist kliendid ei tule, ei leidu ka ostjaid,» tõdes ta.
    6 aastat tagasi ehitatud hotellis on 120 tuba. Koisi kinnitusel on hotell normaalses seisukorras, kuigi pisut vanamoodne. AS Narvastroi pankrotistus juunis. ÄP
    Tartu ülikooli õppejõud Raul Eamets, Viktor Trasberg, Andres Arrak ja Urmas Varblane üllitasid eeskätt kõrgkoolide majandusteaduskondade tudengeile mõeldud õpiku «Rahvamajandus II».
    See on järg kolm aastat tagasi ilmunud õpikule «Rahvamajandus I». Autorid käsitlevad 274 leheküljel inflatsiooni, rahapoliitikat, tööpuudust, rahaturu tasakaalu, eelarvepoliitikat ja teisi makroökonoomika valdkondi.
    Avatud Eesti fondi ja Hoiupanga toel välja antud õpiku üks osa tiraazhist jagati tasuta TÜ, TTÜ ja EPÜ majandusteaduskondadele. ÄP
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.