30. september 1996 kell 22:00

BIOBIF tahab oma vara oksjonil maha müüa

BIOBIFi varasid haldava ASi Liivimaa Väärtpaberid juhatuse esimees Virginijus Brilis ütles, et BIOBIFi ja Eesti kunsti investeerimisfondi investorid võivad oksjonil maksmisel kasutada oma seni lunastamata ühikuid.

Väärtpaberiameti peadirektori Vahur Loki sõnul pole BIOBIFi vara oksjonite kord veel ametlikult väärtpaberiametiga kooskõlastatud. «Kui nad korraldavad oksjoni ilma meie nõusolekuta, järgnevad sanktsioonid,» lisas Lokk.

Tallinna halduskohus on peatanud väärtpaberiameti 5. juuni ettekirjutuse BIOBIFi likvideerimise kohta. Väärtpaberiamet on koostanud erikaebuse Tallinna ringkonnakohtusse.

Brilise kinnitusel on huvi oktoobri alguses toimuvate oksjonite vastu suur. «80% investoreist tahab osaleda varade ostmisel, 10% ei taha ja 10% kohta andmeid puuduvad,» lisas Brilis.

Fondi investoreile pakutakse Brilise sõnutsi osalemist laserite ja optika tootmises, Tallinnas Salme kultuurikeskuses asuva restorani Nicolette käivitamises, kinnisvaraobjektide, kunstiteoste, aktsiate ning võlakirjade ostmises.

Kokku on fondi varasid oksjonil müügil 11--12 mln krooni väärtuses. Mai alguse seisuga oli BIOBIFi investeerimisportfell 11,2 mln krooni. BIOBIFi investorid on neli juriidilist isikut ja 144 eraisikut.

Brilis loodab luua likvideeritava BIOBIFi asemele uued, teistel põhimõtetel tegutsevad investeerimisfondid ning tütarfirma, mis hakkab tegelema fondide haldamisega.

Liivimaa Väärtpaberid seob ennast Brilise kinnitusel põhiliselt kõrgtehnoloogiaprojektidega.

«BIOBIFi ühikuid müües tahame võimalikult kiiresti käivitada viis miljonit krooni maksva optikaliini,» rääkis Brilis. Mikrooptika potentsiaalse tellija, Saksamaa kontserni Rodenstok aastane tellimuste maht võib Brilise sõnutsi küündida 20--30 miljoni kroonini.»

Brilise ütlusel monteerib AS HTEC praegu optikaliini endises põllutöömasinaid tootvas tehases Võit. Et optikaliin käivituks kolme kuu pärast, on vaja investeerida vähemalt miljon krooni, lisas Brilis.

Kõrgtehnoloogiaga tegeleva HTECi asutasid Liivimaa Väärtpaberite üks osanik AS Livoonia Holding ja AS Tehas Võit. HTECi eksimeerlasereid sertifitseeritakse praegu Saksamaal. «Mikrooptikat vajavad ka kodumaised laseritootjad,» lausus Brilis. «Optikaliini käivitamine kiirendaks Eesti laseritootjate ühinemist.»

ASi VEMO-Pioneer direktori Hanno Pangsepa sõnul on vara veel ühinemisest rääkida.

«Oleme pidanud HTECiga läbirääkimisi laserikompleksi tootmiseks, kus meie poolt oleks värvuslaser ja nende poolt eksimeerlaser,» rääkis Pangsepp. «Tänapäeval tahab klient saada laserikompleksi, mis on valmistatud vastavalt tema soovitud parameetritele.»

Hetkel kuum